Rusija ne isključuje povratak na „sporazum o žitu“, ali postoji uslov

Rusija ne isključuje povratak na „sporazum o žitu“, ali postoji uslov

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko rekao je u nedelju da bi Moskva mogla da se vrati primeni „sporazuma o žitu“, ali da će to pitanje razmotriti nakon istrage o udarima na Crnomorske flote u Sevastopolju, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na „Interfaks“.

„Pre svega, potrebno je saznati sve okolnosti onoga što se desilo (u Sevastopolju). Ovo je potpuna sramota, krše se svi uslovi koji su ranije dogovoreni“, rekao je zamenik šefa ruskog Ministarstva spoljnih poslova novinarima u Moskva.

„Zato, verovatno, tek nakon što se saznaju svi detalji – znate, Rusija je sazvala Savet bezbednosti UN, gde će se razgovarati o ovom problemu – tek tada možemo da govorimo o tome koji će biti sledeći koraci“, dodao je on.

Podsetimo, Rusija je 29. oktobra saopštila da obustavlja učešće u primeni „sporazuma o žitu” navodno zbog „terorističkog napada” u Sevastopoljskom zalivu u subotu ujutro. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su mete napada u Sevastopoljskom zalivu bili brodovi Crnomorske flote, koji su navodno bili uključeni u obezbeđenje žitnog koridora.

UN su komentarisale da „održavaju kontakte“ sa ruskim vlastima nakon izveštaja o povlačenju iz inicijative. EU, SAD i NATO pozvali su Rusku Federaciju da obnovi učešće u „sporazumu o žitu“, a u Turskoj su najavili održavanje pregovora sa učesnicima sporazuma.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba naglašava da je napad na ruske brodove u zalivu okupiranog Sevastopolja bio samo izgovor da Moskva istupi iz „sporazuma o žitu“, pošto su koraci za njegovo narušavanje počeli mnogo pre toga.

Vredi napomenuti da je „sporazum o žitu” trebalo da istekne u novembru, a Rusija je zapretila da će se povući iz sporazuma ukoliko njeni zahtevi ne budu ispunjeni.