Ukrajina želi da SAD izvrši pritisak na Izrael

Ukrajina želi da SAD izvrši pritisak na Izrael

Sjedinjene Države treba da ubede Izrael da pruži vojnu pomoć Kijevu, rekao je ukrajinski ambasador u Tel Avivu Jevgenij Kornijčuk. U intervjuu za list Hil, objavljenom u nedelju, Kornijčuk je rekao da, pošto su SAD „jedina zemlja koju Izrael sluša“, Vašington takođe treba da obezbedi da se njegov bliski saveznik pridržava zapadnih sankcija Rusiji.

Otkrivajući da se sastaje sa američkim ambasadorom u Izraelu svake nedelje, Kornijčuk je u šali nazvao Toma Najdesa „tajnim oružjem“ u svojoj kampanji da Izrael izbaci iz neutralnog statusa.

„Zbog toga razgovaramo o različitim merama podrške, i opet, moramo da promenimo ovaj glavni trend koji čini poziciju Izraela drugačijom od ostatka demokratskog sveta, i da imamo više vojno-tehničke saradnje“, rekao je on.

Ukrajinski ambasador je priznao da je došlo do „pozitivnog razvoja“ u odnosima sa Izraelom, koji je nedavno ponudio njegovoj zemlji sistem upozorenja na rakete. Međutim, Ukrajina očekuje „više od Izraela, naravno“, rekao je on. On je izrazio nadu da će navodna vojna „saradnja“ između Rusije i Irana u Ukrajini – nešto što obe zemlje negiraju – naterati Izrael da promeni svoj stav o snabdevanju oružjem.

Kornijčukove primedbe usledile su manje od nedelju dana nakon što je izraelski ministar odbrane Beni Gantc, navodeći „operativna ograničenja“, jasno stavio do znanja svom ukrajinskom kolegi Alekseju Reznikovu da Izrael „neće obezbediti sisteme naoružanja Ukrajini“. Međutim, Izrael je spreman da nastavi da snabdeva Kijev humanitarnom pomoći i odbrambenom opremom koja spasava živote, rekao je Gantc. Rusija je, u međuvremenu, dosledno upozoravala Zapad da ne „napumpava” Ukrajinu oružjem, objašnjavajući da bi to samo produžilo sukob i izazvalo nepotrebne žrtve.

Kornijčuk je otkrio da je drugo najvažnije pitanje za njega, nakon dobijanja vojne pomoći od Izraela, da obezbedi da Izrael sprovodi antiruska ograničenja. Iako Tel Aviv nema svoje zakone o sankcijama, njegova vlada je rekla da zemlja „čini sve što može“ kako bi bila deo napora međunarodnih sankcija.

„Pitanje sankcija je takođe važno i Amerikanci su u mnogo boljoj poziciji da provere da li se Izraelci pridržavaju tih sankcija ili ne“, rekao je Kornijčuk.

Portparol ministarstva finansija rekao je za The Hill da ono „blisko“ sarađuje sa svojim partnerima, uključujući Izrael, „da bi presekao puteve“ Rusiji da izbegne sankcije.