Zelenski: Rusija namerno zaoštrava krizu sa hranom

Zelenski: Rusija namerno zaoštrava krizu sa hranom

Rusija je počela namerno da zaoštrava prehrambenu krizu još u septembru kada je blokirala kretanje brodova sa ukrajinskim namirnicama.

„Danas je iz Rusije stigla prilično predvidljiva izjava – izjava da konačno ukidaju inicijativu za izvoz žitarica. Ali u stvari, to nije njihova odluka danas. Rusija je namerno počela da zaoštrava prehrambenu krizu još u septembru, kada je blokirala kretanje brodova sa našom hranom. Od septembra do danas u žitnom koridoru se već nakupilo 176 plovila, koja ne mogu da prate svoju rutu. Neki prevoznici žita čekaju više od tri nedelje. Ovo je apsolutno namerna blokada Rusije. Ovo je apsolutno transparentna namera Rusije da vrati pretnju velike gladi Africi i Aziji“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju.

Trenutno se u moru nalazi više od 2 miliona tona hrane, naveo je on. To znači da se pristup hrani zapravo pogoršao za više od 7 miliona potrošača.

„Alžir, Egipat, Jemen, Bangladeš, Vijetnam, druge zemlje – veoma različite zemlje, iz različitih delova sveta… Ali sve one mogu biti podjednako destabilizovane ovom ruskom odlukom da blokira izvoz. Naglašavam: ovu odluku Rusija je donela očigledno u septembru. O tome može da svedoči i ovaj red brodova sa hranom na moru“, istakao je predsednik.

On je napomenuo da je Rusija najmanje dva puta napala ukrajinske mornaričke snage tokom operacije žitne inicijative, upravo one snage koje garantuju bezbednost žitnog koridora. Sada je potreban snažan međunarodni odgovor, kako na nivou UN, tako i na drugim nivoima, posebno na nivou G20.

Kako Rusija može da bude među G20 ako namerno ulaže napore da dovede glad na nekoliko kontinenata? Ovo je besmislica. Rusiji nije mesto u G20. Svi partneri vide ovaj veštački red plovila. Oni vide šta je Rusija uradila da poremeti inicijativu za žito. Vide da čak ni brodovi sa žitom, koji su ugovoreni u okviru Programa UN za hranu za najsiromašnije zemlje, nemaju zagarantovanu mogućnost da prođu pomorskim putem. Rusija čini sve da se milioni Afrikanaca, milioni stanovnika Bliskog istoka i južne Azije nađu u uslovima veštačke gladi ili bar teške krize cena“, naglasio je predsednik.

Kako je saopšteno, Rusija je optužila Ukrajinu i Britaniju za „terorističke napade na brodove Crnomorske flote i civilna plovila uključena u garantovanje bezbednosti žitnog koridora“ i najavila povlačenje iz Crnomorske inicijative za žito.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da pod lažnim izgovorom ne dozvoli Rusiji da blokira žitni koridor, koji obezbeđuje prehrambenu sigurnost za milione ljudi.

Ujutro 29. oktobra odjeknule su eksplozije u privremeno okupiranom Sevastopolju. Ukrajina ne potvrđuje svoju umešanost.