Priština zabranila održavanje izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji

Priština zabranila održavanje izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su da se na prostoru Kosova i Metohije održe izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su zakazani za 13. novembar u čitavoj Srbiji, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na prostoru KiM održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018. godine, „Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na KiM ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo“.

„Uskraćivanjem osnovnih prava manjinama na KiM, Kurti je ponovo pokazao svoje apsolutističko i nedemokratsko lice koje je i slika međunarodne zajednice koja se po ko zna koji put pokazala nespremnom da obezbedi poštovanje osnovnih građanskih i civilizacijskih tekovina na Kosovu i Metohiji u 21. veku“, ističe se u saopštenju.

Dodaju i da „nakon što je prethodno ukinuo Srbima pravo glasa i zabranio da Srbi na KiM glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima, a prethodno i na referendumu, Kurti je sada zabranio i nacionalnim manjinama pravo na izjašnjavanje“.

Objašnjavaju da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju na vreme, u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima Beograda i Prištine, uputila pismo misiji OEBS-a na KiM sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, kao što je uvek uspešno činjeno.

„Međutim, juče je Kancelariji za KiM stigao odgovor kojim nas OEBS obaveštava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na KiM, jer je Aljbin Kurti ‘uskratio neophodnu podršku operaciji prikupljanja glasačkih listića po predviđenim linijama'“, ističe se u saopštenju.

O ovom flagrantnom kršenju prava manjina, kako se navodi, Kancelarija za KiM će obavestiti sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je u Vladu Srbije stigao zvaničan dopis, odnosno informacija OEBS-a da vlada privremenih institucija u Prištini odbija da dozvoli održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na teritoriji KiM i precizirao da je taj dokument stigao u petak.

„Skandalozna odluka kojom se flagrantno krše osnovna ljudska prava nacionalnih zajednica, više ne samo Srba, sada i Bošnjaka, Goranaca, Roma, Egipćana da glasaju o uspostavljanju saveta nacionalnih zajednica od čega direktno zavisi ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava“, rekao je Đurić na TV Prva .

Dodao je da je Aljbin Kurti zvanično obavestio misiju OEBS-a u Prištini o tome.

„Zemlje Kvinte, međunarodna zajednica moraju da okončaju ovo. Da li treba neko da strada? Da li treba neko da pogine? Da li nekom treba da se uskraćuju osnovna demokratska prava, da bi se konačno upotrebili svi instrumenti pritiska koji stoje na raspolaganju“, upitao je Đurić.