Republikanci su protiv poteza koji bi Ukrajini omogućio transfer konfiskovane ruske imovine

Republikanci su protiv poteza koji bi Ukrajini omogućio transfer konfiskovane ruske imovine

Grupa republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu SAD protivila se planu demokrata da finansiraju Ukrajinu zaplenjenom ruskom imovinom, prenosi „Evropska istina“.

Prema izvorima publikacije, republikanci su se protivili odredbi u izveštaju sa konferencije Zakona o nacionalnoj odbrani, koja bi dozvolila Sjedinjenim Državama da prebace prihod od konfiskovane ruske imovine u Ukrajinu.

Očekuje se da će izvještaj o konferenciji NDAA postati sveobuhvatan zakon o politici odbrane o kojem su se dogovorili Dom i Senat.

„Nesavesno je da republikanci u Senatu blokiraju važnu odredbu koja bi omogućila Ministarstvu pravde da prenese zaplenjenu rusku imovinu u pomoć Ukrajini i njenim naporima protiv brutalnog rata Rusije. Ova odredba je doneta kao deo NDAA i ne treba je napadati. po pravu ili biti isključeni iz završnog računa“, rekao je predstavnik Demokratske stranke koji je učestvovao u procesu.

Demokrate kažu da isključivanje te odredbe iz paketa od skoro 840 milijardi dolara podriva sposobnost Bajdenove administracije da isporučuje pomoć ukrajinskoj ekonomiji.

Prema rečima republikanskih predstavnika, oni su se uglavnom protivili toj odredbi iz proceduralnih razloga i veruju da bi je trebalo da preispitaju odbori Predstavničkog doma i Senata. Međutim, republikanci veruju da bi značajnija mera za prekid finansiranja Putinove ratne mašine bila prekid finansiranja njegove naftne industrije.

Kontroverza oko te mere dolazi usred pitanja o budućoj podršci republikanaca vojnim naporima Ukrajine.

Republikanci predvođeni liderom manjine u Senatu Mičem Mekonelom obećali su da će nastaviti da odobravaju milijarde dolara američke bezbednosne i budžetske pomoći Ukrajini, dok je lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti upozorio da bi pomoć Ukrajini mogla biti smanjena.

Trenutno je u raznim zemljama sveta zamrznuta ruska imovina u iznosu od oko 500 milijardi američkih dolara: to su sredstva, nekretnine i druga imovina privatnih lica, uglavnom ruskih oligarha, kao i zlatne i valutne rezerve Centralne banke. Ruske Federacije u inostranstvu.