Bolsonaro i Lula razmenjuju udarce u završnoj izbornoj debati u Brazilu

Bolsonaro i Lula razmenjuju udarce u završnoj izbornoj debati u Brazilu

Brazilski desničarski predsednik Žair Bolsonaro i njegov levičarski izborni rival Luiz Inasio Lula da Silva razmenili su se bodljama u petak uveče u poslednjoj televizijskoj debati uoči napetog drugog kruga glasanja u nedelju.

Ankete pokazuju da je Lula blagi favorit da se vrati za treći mandat, čime je završena izuzetna politička renesansa nakon njegovog zatvaranja na osnovu osuda za korupciju koje su poništene. Ali Bolsonaro je nadmašio istraživanja javnog mnjenja u prvom krugu ovog meseca, a mnogi analitičari kažu da bi izbori mogli da prođu na bilo koji način.

Tokom slobodne debate u petak, duboko polarizovane ličnosti napale su jedni druge na karakter i rekord, optuživale jedni druge za laž i više puta odbijale da odgovaraju na pitanja jedna drugoj.

Bolsonaro je otvorio debatu demantujući izveštaje da bi mogao da odvoji minimalnu platu od inflacije, najavljujući umesto toga da će je povećati na 1.400 reala (260 dolara) mesečno ako bude ponovo izabran, što nije u budžetu njegove vlade za 2023.

Ipak, većina analitičara i fokus grupa sa neodlučnim biračima sugeriše da je predsednik učinio malo da uzdrma trku za koju ankete pokazuju da je uglavnom stabilna otkako je Lula predvodio prvi krug glasanja 2. oktobra za 5 procentnih poena.

Taj rezultat je bio bolji za Bolsonara nego što je većina anketa pokazala, što mu je dalo podsticaj za početak meseca, ali su poslednje dve nedelje kampanje bile loše.

U nedelju je jedan od Bolsonarovih saveznika otvorio vatru na oficire federalne policije koji su dolazili da ga uhapse. Nedelju dana ranije Bolsonaro je morao da se brani od reklama za napade nakon što je ispričao anegdotu o susretu sa devojkama migrantkinjama iz Venecuele u sugestivnim izrazima.

U njihovoj prvoj direktnoj debati ovog meseca, Lula je osudio Bolsonarovo postupanje sa pandemijom u kojoj je umrlo skoro 700.000 Brazilaca, dok se Bolsonaro fokusirao na skandale sa korupcijom koji su narušili reputaciju Luline radničke partije.

U petak uveče, oba kandidata su se više puta vraćala na Lulina dva predsednička mandata od 2003. do 2010. godine, kada su visoke cene roba pomogle u jačanju ekonomije i borbi protiv siromaštva. Lula je obećao da će oživeti ta vremena procvata, dok je Bolsonaro sugerisao da su sadašnji socijalni programi efikasniji.