F1: Pripreme za Veliku nagradu Meksika 2022

F1: Pripreme za Veliku nagradu Meksika 2022

Ferarijev Karlos Sainz postavio je tempo vikenda za Veliku nagradu Meksiko Sitija u FP1, predvodeći timskog kolegu Šarla Leklera za 0.046s, ispred Red Bula Serđa Pereza ​​i Maksa Ferštapena.

Političke teme dominirale su u petak ujutro u Meksiku, pošto su prvo Red Bul, a zatim Aston Martin sklopili sporazume sa FIA-om zbog kršenja ograničenja troškova za 2021. Međutim, u 13:00 po lokalnom vremenu, glavni događaj koji je odjekivao oko Autodroma Hermanos Rodriguez bio je zvuk V6 hibridnih motora. Sebastijan Fetel je poneo kacigu sa oznakama Red Bula u znak sećanja na preminulog suvlasniku Red Bula Ditrihu Matešicu, predvodeći ostale vozače na stazu.

Među njima je bilo punih pet zamena u FP1: Pietro Fitipaldi je zamenio Kevina Magnusena u Haasu, Logan Sardžent je dobio još jednu priliku u Vilijamsu na mestu Aleksa Albona, Džek Duan je debitovao u FP1 za Alpine umesto Estebana Okona, Liam Lavson je preuzeo AlphaTauri Jukija Cunode, a Nik de Vris, koji će sledeće godine voziti za AlphaTauri, umesto Džordža Rasela u Mercedesu.

Nakon trijumfa konstruktora u Ostinu, Red Bulov par Ferštapen i lokalni heroj Perez postavili su referentna vremena za čvrste gume – Ferštapen je bio tri desetinke brži od svog kolege, potkrepljujući ideju da neće biti poklona za Pereza ​​ovog vikenda u potrazi za prvom pobedom kod kuće.

Međutim, kada su mekane gume pričvršćene, Ferari je bio taj koji je poveo igru, sa Karlosom Sainzom koji je zaustavio satove sa 1m 20.707s kruga, tesno ispred Leklera, dok je Red Bul par postavio identično vrijeme u P3. i P4, Perez ispred Ferštapena, ali oba 0.120s iza Sainza. U međuvremenu, Ferštapen je takođe pretrpeo nekontrolisano okretanje u svom pripremnom krugu, možda uhvaćen smanjenom gustinom vazduha na ovoj stazi koja se nalazi na 2.250 metara nadmorske visine.

Džordž Rasel je stavio Mercedes na prvo mesto u tabeli tokom drugog treninga, sa produženom sesijom, koja je uključivala više testiranja guma 2023, prekinutom teškim udesom Šarla Leklera.

U skladu sa vikendom Velike nagrade SAD, druga sesija u petak na Autodromu Hermanos Rodriguez bila je produžena sa 60 na 90 minuta, što je omogućilo obilje vožnji (koje su uključivale predefinisane konfiguracije intervala vožnje na odabranim pneumaticima, ali i opterećenja goriva) na neoznačenoj razvojnoj Pirelli gumi.

Rasel je bio taj koji je prednjačio sa najboljim vremenom kruga od 1 m 19.970 s na mekim gumama specifikacije 2022, s obzirom na to da je redovnim vozačima koji su izašli iz FP1 bilo dozvoljeno da vode sopstveni program u prvoj polovini sesije kako bi im pomogli nadoknaditi izgubljeno vreme (Rasel je predao svoj auto Niku de Vrisu).

Nedugo nakon Raselovog napora da odredi tempo, Lekler je izgubio kontrolu nad svojim Ferarijem na ulasku u brzom skretanju 7 i dramatično je skliznuo unazad u barijere sa spoljašnje strane skretanja 8, nanevši značajnu štetu zadnjem delu automobila, prouzrokovavši i crvene zastave, koje su zaustavile sesiju.

Lekler je odšetao od nezgode nepovređen, njegov automobil je uklonjen i barijere popravljene, a akcija je ubrzo nastavljena, ali nije bilo promena na vrhu tabele dok su vozači prolazili kroz dalje testove guma.

Iza Rasela koji je postavio tempo, Juki Cunoda i Esteban Okon su takođe koristili trenutni C4 soft dok su se vraćali u akciju, iako je vozač AlphaTauria zaostajao nekih osam desetinki, a vozač Alpine više od sekunde van tempa.

Luis Hamilton je predvodio gomilu automobila samo na neobeleženom Pirelisu, 1.5s manje od njegovog saigrača iz Mercedesa, a zatim su ga pratili Red Bulovi vozači, domaći favorit Serđo Pereza ​​i dvostruki svetski šampion Maksa Ferštapen.

Lekler je završio na P7 nakon teškog sudara, pošto su kolega iz Ferarija Carlos Sainz, Valtteri Bottas iz Alfa Romea i drugi AlphaTauri iz Gaslija zaokružili prvih 10 pozicija u oblačnim, ali toplim uslovima.

Raspored preostalih događaja tokom vikenda:

Subota 29.10.2022

  • Trening 3: 19:00 – 20:00 CEST
  • Kvalifikacije: 22:00 – 23:00 CEST

Nedelja 30.10.2022

  • Trka: 21:00 CET (letnje računanje vremena se završava u nedelju ujutro).

Pratite Veliku nagradu Maksika na portalu Okvir.