FAA: Meksiko na putu da povrati rejting, ali negira odobravanje plana

FAA: Meksiko na putu da povrati rejting, ali negira odobravanje plana

Meksiko napreduje ka oporavku svog rejtinga za vazduhoplovstvo u kategoriji 1, ali američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) još nije odobrila njegov plan kako je ranije tvrdila meksička vlada, izvor upoznat sa tim rekao je Rojtersu u petak.

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika je ranije u saopštenju navelo da su američke vlasti odobrile plan vlade Meksika da povrati svoj rejting za vazduhoplovstvo u kategoriji 1, koji je ukinut pre otprilike godinu i po dana.

Meksiko očekuje da će završiti svoj akcioni plan u decembru kao deo svoje pokušaje da povrati rejting avijacije koju su izdale SAD, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će FAA posetiti Meksiko i odrediti konačan datum revizije u januaru, kako bi povratio status kategorije 1 pre sredine 2023. godine.

Portparol meksičkog ministarstva spoljnih poslova nije odmah odgovorio na zahtev za pojašnjenje da li je plan zaista odobren.

FAA je u maju 2021. snizila meksičku ocenu bezbednosti u vazduhoplovstvu, rekavši da nije uspela da reguliše svoje avio-prevoznike „u skladu sa minimalnim međunarodnim bezbednosnim standardima“.

Vraćanje rejtinga u kategoriji 1 omogućilo bi Aeromekico (AEROMEKS.MKS), Volaris (VOLARA.MKS) i druge meksičke prevoznike da dodaju nove letove u SAD i potencijalno sprovode marketinške sporazume sa američkim avio-kompanijama.

Vraćanje kategorije možda neće otkloniti sve zabrinutosti u vezi sa vazdušnom bezbjednošću Meksika, posebno u glavnom gradu Meksiko Sitiju, na čijem je glavnom aerodromu ranije ove godine zabilježen niz zabrinjavajućih incidenata, uključujući skoro sudar.

Od tada je meksička vlada održala sastanke sa avio-kompanijama i vazduhoplovnim vlastima kako bi preraspodelila letove i poslala još na novootvoreni međunarodni aerodrom Felipe Anđeles, koji se nalazi na periferiji Meksiko Sitija.