SAD: Politika o nuklearnom statusu Severne Koreje nepromenjena

SAD: Politika o nuklearnom statusu Severne Koreje nepromenjena

Sjedinjene Države saopštile su u petak da se njihova politika prema Severnoj Koreji nije promenila nakon što je visoki američki zvaničnik odgovoran za nuklearnu politiku podigao obrve rekavši da će Vašington biti voljan da se uključi u pregovore o kontroli naoružanja sa Pjongjangom.

Neki stručnjaci tvrde da je priznanje Severne Koreje kao nuklearno naoružane države, nešto čemu Pjongjang traži, preduslov za takve razgovore. Ali Vašington je dugo tvrdio da je severnokorejski nuklearni program ilegalan i da podleže sankcijama Ujedinjenih nacija.

Boni Dženkins, podsekretarka Stejt departmenta za kontrolu naoružanja, upitana je na nuklearnoj konferenciji u Vašingtonu u četvrtak u kom trenutku Severnu Koreju treba tretirati kao problem kontrole naoružanja.

„Ako bi oni razgovarali sa nama… kontrola naoružanja uvek može biti opcija ako imate dve zemlje voljne da sednu za sto i razgovaraju“, odgovorila je ona.

„I ne samo kontrolu naoružanja, već i smanjenje rizika – sve što vodi ka tradicionalnom sporazumu o kontroli naoružanja i svim različitim aspektima kontrole naoružanja koje možemo imati sa njima. Veoma smo jasno stavili do znanja DNRK da smo spremni da razgovaramo sa njima – nemamo preduslove“, rekla je ona, misleći na Severnu Koreju inicijalima njenog zvaničnog imena.

Pozivajući se na severnokorejskog lidera Kim Džong Una, ona je dodala: „Ako bi on podigao slušalicu i rekao: „Želim da razgovaramo o kontroli naoružanja“, nećemo reći ne. Mislim da bismo, ako ništa drugo, želeli da istraži šta to znači“.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabrinuti su da bi Severna Koreja mogla da nastavi sa testiranjem nuklearne bombe po prvi put od 2017. godine, što bi bilo krajnje nepoželjno za Bajdenovu administraciju uoči izbora na sredini mandata početkom sledećeg meseca. Severna Koreja je odbacila pozive SAD da se vrati pregovorima.

Upitan o Dženkinsovom komentaru, portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao: „Želim da budem veoma jasan u vezi sa ovim. Nije bilo promene u politici SAD“.

Price je rekao da američka politika ostaje „potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva“, dodajući, „mi nastavljamo da budemo otvoreni za diplomatiju sa DNRK, nastavljamo da dopiremo do DNRK, posvećeni smo diplomatskom pristupu. „Spremni smo da se sastanemo bez preduslova i pozivamo DNRK da se uključi u ozbiljnu i održivu diplomatiju“.

Govoreći u petak na istoj konferenciji o nuklearnoj politici na kojoj se obratio Dženkins, Aleksandra Bel, još jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta za kontrolu naoružanja, takođe je naglasila da nije bilo promene u politici SAD.

Upitana da li je došlo vreme da prihvatimo Severnu Koreju kao nuklearnu državu, ona je odgovorila: „Od reči na stranu, mi smo posvećeni denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Ne prihvatamo Severnu Koreju sa tim statusom. Ali smo zainteresovani za razgovor sa Severnokorejcima“.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod tadašnjim predsednikom Barakom Obamom, a sada sa Azijskim društvom, rekao je za Rojters da je Dženkins „upao pravo u zamku Kim Džong Una“ svojim primedbama.

„Predlaganje da Severna Koreja mora samo da pristane na razgovor sa SAD o kontroli naoružanja i smanjenju rizika je strašna greška, jer pomera pitanje sa prava Severne Koreje da poseduje nuklearno oružje na pitanje koliko bi trebalo da ima i kako se koriste“, rekao je on.

„Kim ne bi voleo ništa bolje nego da progura svoju agendu za smanjenje rizika — povlačenje američkih trupa iz Koreje.

Drugi stručnjaci su umanjili Dženkinsove primedbe.

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja sa sedištem u SAD, rekla je da ne daje izjavu kojom priznaje Severnu Koreju kao državu koja ima nuklearno oružje prema međunarodnom sporazumu o neširenju oružja.

„Ona je priznavala, kao i drugi zvaničnici u drugim administracijama, da Severna Koreja ima nuklearno oružje, ali kršeći svoje obaveze prema NPT-u da neće nastaviti sa nuklearnim oružjem“, rekao je on za Rojters.

Kimbal i Tobi Dalton, nuklearni ekspert u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, koja je bila domaćin nuklearne konferencije, rekli su da ne vide formalno priznanje kao nuklearno naoružane države kao preduslov za razgovore o kontroli naoružanja. Dalton je rekao da izgleda da Dženkins u suštini ponavlja stav SAD da je spreman da razgovara sa Pjongjangom bez preduslova.