DNK dokazi oslobađaju decenijskog zatvorenika iz Kalifornije

DNK dokazi oslobađaju decenijskog zatvorenika iz Kalifornije

Čovek koji je proveo više od 38 godina iza rešetaka zbog ubistva iz 1983. i dva pokušaja ubistva pušten je iz zatvora u Kaliforniji nakon što su dugo netestirani DNK dokazi ukazivali na drugu osobu, saopštio je okružni tužilac Los Anđelesa. petak.

Osuda Morisa Hejstingsa (69) i doživotna zatvorska kazna poništeni su tokom sudskog saslušanja 20. oktobra na zahtev tužilaca i njegovih advokata iz projekta Los Anđeles nevinosti na Državnom univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu.

„Molio sam se mnogo godina da ovaj dan dođe“, rekao je Hejstings na konferenciji za novinare u petak, dodajući: „Ne upirem prstom; Ne stojim ovde kao ogorčen čovek, ali samo želim da uživam u svom životu sada dok ga imam.”

„Ono što se dogodilo gospodinu Hejstingsu je užasna nepravda“, rekao je okružni tužilac Džordž Gaskon u saopštenju. „Pravosudni sistem nije savršen, a kada saznamo za nove dokaze zbog kojih gubimo poverenje u osuđujuću presudu, naša je obaveza da reagujemo brzo.

Žrtva u ovom slučaju, Roberta Vidermier, seksualno je napadnuta i ubijena jednim hicem u glavu, saopštile su vlasti. Njeno telo pronađeno je u gepeku njenog vozila u predgrađu Los Anđelesa Inglevudu.

Hejstings je optužen za ubistvo u posebnim okolnostima, a kancelarija okružnog tužioca tražila je smrtnu kaznu, ali je porota zašla u ćorsokak. Druga porota ga je osudila i 1988. je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Hejstings je tvrdio da je nevin od trenutka hapšenja.

U vreme obdukcije žrtve, mrtvozornik je izvršio ispitivanje seksualnog napada i sperma je otkrivena u oralnom brisu, navodi se u saopštenju okružnog tužioca.

Hejstings je tražio DNK testiranje 2000. godine, ali je u to vreme kancelarija tužioca odbila zahtev. Hejstings je prošle godine podneo tvrdnju o nevinosti Odeljenju za integritet osuđujućih presuda, a DNK testiranje u junu prošle godine pokazalo je da sperma nije njegova.

DNK profil je ovog meseca stavljen u državnu bazu podataka i uparen je sa osobom koja je osuđena za oružanu otmicu u kojoj je žena žrtva stavljena u gepek vozila, kao i za prisilnu oralnu kopulaciju žene.

Taj osumnjičeni, čije ime nije objavljeno, preminuo je u zatvoru 2020. godine.

Kancelarija okružnog tužioca saopštila je da sarađuje sa policijom na daljoj istrazi umešanosti mrtve osobe u slučaj.