Najviši američki zvaničnici pozivaju na oprez sa RSV vakcinom

Najviši američki zvaničnici pozivaju na oprez sa RSV vakcinom

VAŠINGTON – Američki zvaničnici rade na vakcini protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), ali dok ona ne bude dostupna, ljudi bi trebalo da budu oprezni, posebno stariji i roditelji male dece, rekao je najviši državni zvaničnik za zarazne bolesti, prenosi Rojters.

Nadamo se da će vakcina za infektivnu respiratornu bolest doći u narednih godinu ili dve, rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr Entoni Fauči u intervjuu za MSNBC.

RSV nije novi virus, ali sve veće infekcije među malom decom navodno pune neke bolnice u SAD do kraja u isto vreme kada je sezona gripa ranije nego što je uobičajeno, a sve veći broj slučajeva COVID-a izaziva zabrinutost zbog „trostruke epidemije“ ove zime.

„Radimo veoma, veoma intenzivno u pokušaju da ga razvijemo što je brže moguće“, rekao je Fauči.

Podaci iz ranih studija izgledaju obećavajuće, „i nadamo se da će u narednih godinu do dve, ali to neće biti ove sezone“, rekao je on, dodajući da zvaničnici pozivaju ranjivu populaciju da dobiju lekove protiv gripa i COVID-a kako bi pomogli u ponudi neka zaštita od trostrukog udara.

RSV nije novi virus, ali je vodeći uzrok upale pluća kod male dece i starijih osoba i može dovesti do hospitalizacije ili smrti. Kompleksna molekularna struktura virusa i zabrinutost za bezbednost omeli su napore da se razvije vakcina, iako proizvođači lekova kao što su GlakoSmithKline Plc GSK.L i Pfizer Inc PFE.N traže kandidate.

Iako postoji veća koncentracija RSV-a koji utiče na američku decu u ovom trenutku, to takođe može biti ozbiljna bolest za starije odrasle osobe, dodao je on.

„Ako ste starija osoba, ranjivi ste na ozbiljne posledice RSV-a“, rekao je Fauči za MSNBC.