Srbija usklađuje viznu politiku sa EU do kraja godine

Srbija usklađuje viznu politiku sa EU do kraja godine

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja danas boravi u poseti Srbiji zahvalila se srpskim vlastima na najavi da će Srbija do kraja godine uskladiti viznu politiku sa EU, prenosi Sputnik.

„Znam da je budućnost u Evropskoj uniji, delimo istu posećenost zajedničkoj budućnosti“, kazala je Fon der Lajenova obraćajući se novinarima.

Ona je pozvala Srbiju da se pridruži EU u zajedničkoj nabavci gasa.

Difersifikacija nabavke gasa iz više izvora je od suštinske važnosti, poručila je predsednica Evropske komisije.

Sve što, kaže, EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan. „Šta jedan uradi, to utiče na sve ostale. Mi smo energetska unija“, poručila je Fon der Lajenova.

„Mislim da je ovo neophodno da bi Srbija, kao i druge zemlje, mogla da podrži ugrožene delove društva, kako bi izašli na kraj sa većim cenama energenata“, istakla je Fon der Lajenova.

„Uradićemo sve što treba oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom“, rekao je Vučić.

„Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i to nikada nije dovedeno u pitanje“, dodao je Vučić i naglasio da će Srbija gledati kako da dalje napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

Govoreći o gasnom konektoru Srbija-Bugarska Vučić je rekao da je to nešto nam je potrebno.

„Dobićemo direktne budžetske podrške 165 miliona evra od EU zbog cene energenata. To je veliko i olakšaće probleme sa kojima se suočavamo. Za nas je to velika pomoć, hvala poreskim obveznicima EU“, istakao je Vučić.

„Što se tiče razgovora sa Prištinom ja sam veoma zabrinut. Uradićemo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost. Mi nemamo više kud“, rekao je Vučić.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će biti intenziviran dijalog u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja za tablice na KiM i poručila da su za to potrebna konstruktivnost i fleksibilnost obe strane.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da pojasni pohvale koje je uputila Prištini za napredavanje na evropskom putu, iako Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština i na pitanje kakvu reakciju Srbija može da očekuje od EU uoči najavljene preregistracije srpskih vozila.

Kako je rekla, EU i njeni partneri intenzivno rade na pronalaženju rešenja o registarskim tablicama.

„I ja sam duboko uverena da postoji rešenje i imamo dobru volju na obe strane i intenziviraćemo dijalog da pronađemo odgovarajuće rešenje“, naglasila je ona.

Kaže da je važno da obe strane pristupe ovoj temi tako da se zajedno pronađe rešenje, kao i da je ubeđena da je to moguće.

Govoreći o procesu proširenja EU fon der Lajenova je istakla da je važan napredak u reformama.

„Ja mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo očekivali i hvala na svakoj vrsti podrške. Nadam se da ćemo pokušati da ubedimo EU da smo zaslužili da otvorimo još neki klaster, ali nisam siguran“, naveo je Vučić.

„Srbija se nalazi na evropskom putu, a u narednom periodu će još snažnije ići na evropskom putu. Na tome će raditi i nova Vlada“, rekao je Vučić.

Nastavljamo naš evropski put, gledaćemo da se uskladimo i sa ostalim pitanjima sa EU ali ćemo čuvati i naša tradicionalna prijateljstva sa Kinom i svoj principijelni stav u odnosu prema sukobu u Ukrajini, rekao je Vučić.

Vučić i fon der Lajenova prethodno su obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska.