Porodica finansijera poslednjeg broda robova u SAD prekida ćutanje

Porodica finansijera poslednjeg broda robova u SAD prekida ćutanje

Potomci vlasnika parobroda iz Alabame odgovornog za ilegalno dovođenje 110 afričkih zarobljenika u Ameriku na poslednjem američkom brodu za robove prekinuli su generacije ćutanja javnosti, nazivajući njegove postupke pre više od 160 godina „zlim i neoprostivim“, piše Asošijeted pres.

U izjavi objavljenoj za NBC njuz, članovi porodice Timotija Meahera – koja je još uvek istaknuta u Mobilu u Alabami – rekli su da je ono što je Meaher uradio uoči građanskog rata „imalo posledice koje su uticale na generacije ljudi“.

„Naša porodica je predugo ćutala o ovom pitanju. Međutim, nadamo se da ćemo mi – sadašnja generacija porodice Meaher – moći započeti novo poglavlje“, navodi se u saopštenju. Dva člana porodice Meaher u petak nisu odgovorila na poruke u kojima su tražili dodatni komentar.

Saopštenje je usledilo u trenutku objavljivanja „Potomka“, novog dokumentarca o ljudima koji su dovedeni u Sjedinjene Države na brodu robova Klotilda i njihovim porodicama. Film su kupili Netflik i Higher Ground, producentska kuća Baraka i Mišel Obame.

Porodica Meaher počela je da se sastaje sa liderima zajednice u okolini Afrikauna, zajednice koju su osnovali Afrikanci u severnom Mobilu nakon što su oslobođeni iz ropstva na kraju građanskog rata 1865. godine, navodi se u saopštenju.

Daron Paterson, potomak zarobljene Klotilde Poli Alen, rekao je da se prošlog meseca dva puta sreo sa članom porodice Meaher koji ga je kontaktirao preko posrednika. Diskusije su bile srdačne, ali nisu ulazile duboko u detalje njihove zajedničke istorije, rekao je on.

„Naši razgovori su bili samo o tome ko smo mi kao ljudi“, rekao je on. „Mislim da je važno da počnemo odatle.

Paterson je u to vreme bio predsednik Udruženja potomaka Klotilde. Aktuelni predsednik Džeremi Elis rekao je da je organizacija bila u kontaktu sa porodicom Meaher putem e-pošte od kada je NBC priča emitovana u nedelju danas, a članovi se nadaju razgovorima licem u lice.

„Zainteresovan sam da saznam i tražim odgovore od porodice Meaher o istorijskim dokumentima, artefaktima i usmenim istorijama koje mogu doneti jasnoću potomcima“, rekao je Elis.

Klotilda, drvena škuna, bila je poslednji brod za koji se zna da je dovodio zarobljenike na američki jug iz Afrike radi porobljavanja. Decenijama nakon što je Kongres zabranio međunarodnu trgovinu robljem, Klotilda je isplovila iz Mobila na putovanje koje je finansirao Timoti Meaher, čiji potomci i dalje poseduju milione dolara vredne nekretnine širom grada. Državni park u zalivu Mobil nosi ime porodice.

Klotildin kapetan je skinuo svoj ljudski teret sa broda u Mobilu i zapalio brod kako bi sakrio dokaze o putovanju. Ljudi, svi iz zapadne Afrike, bili su porobljeni.

Ostaci broda otkriveni su uglavnom netaknuti na muljevitom dnu rijeke prije otprilike četiri godine, a istraživači još uvijek pokušavaju da utvrde najbolji način da sačuvaju ono što je ostalo od olupine, za koju se mnogi u Afrikatunu nadaju da će postati dio ponovnog oživljavanja njihove zajednice .

U saopštenju se navodi da članovi porodice Meaher „veruju da je priča o Afričkoj četvrti važan deo istorije koju treba ispričati“.

„Naš cilj je da slušamo i učimo, a nadamo se da ovi razgovori mogu pomoći u vođenju akcija koje naša porodica preduzima dok radimo na tome da budemo bolji partneri u zajednici“, navodi se.

Izjava „neuspeva“ jer se ne pominje još dva brata Meaher koji su se urotili sa Timotijem Meaherom i odluku porodice da iznajmi zemljište papirnim kompanijama odgovornim za zagađenje oko Afrikauna, rekao je Elis.

Dok su se neki članovi zajednice Afrikauna zalagali za reparacije za potomke Klotilde, u izjavi porodice ta tema se ne pominje. Činjenica da je porodica započela razgovor sa potomcima robova mogla bi da bude lekcija drugim porodicama čiji su preci bili uključeni u trgovinu robljem, rekao je Paterson.

„Nadam se da će se ono što porodica Meaher ovde pokazuje odraziti na porodice drugih porobljivača“, rekao je on.