Avio-gigantski IAG prihod vratio na nivo pre pandemije

Avio-gigantski IAG prihod vratio na nivo pre pandemije

IAG, vlasnik Britiš ervejza i španskog avioprevoznika Iberia, otkrio je u petak prihod nešto iznad nivoa pre pandemije pošto je u trećem kvartalu ostvario profit na povećanju potražnje putnika.

Prihod je skočio na 7,3 milijarde evra (dolara) u periodu najveće potražnje od jula do septembra, sa 2,7 milijardi evra u trećem kvartalu prošle godine, navodi IAG u saopštenju.

Poslednji rezultat bio je skoro jedan odsto veći u poređenju sa trećim kvartalom 2019, ili pre nego što je pandemija koronavirusa prizemljila avione širom sveta početkom sledeće godine.

To dolazi uprkos tome što se avio-kompanije grupe, koje uključuju Aer Lingus i Vueling, suočavaju sa većim troškovima, posebno zbog rastućih cena goriva za avione.

Avio-kompanije rešavaju ovo tako što naplaćuju veće cene.

„Iako je potražnja i dalje jaka, svesni smo neizvesnosti u ekonomskim izgledima“, rekao je izvršni direktor IAG-a Luis Galjego u izjavi o zaradi.

„Potražnja za slobodno vreme je posebno zdrava, a prihodi od slobodnog vremena su se oporavili na nivoe pre pandemije. Poslovna putovanja nastavljaju da se oporavljaju stalno.“

Dobit nakon oporezivanja iznosila je 853 miliona evra u trećem kvartalu u poređenju sa neto gubitkom od 574 miliona evra godinu dana ranije.

U drugom kvartalu je IAG prvi put od početka pandemije vratio profit.

IAG je rekao da je na njegov učinak u trećem kvartalu uticao i snažan dolar, dok je putnički kapacitet bio 81 posto nivoa prije pandemije.

Uprkos preprekama, „ovo je bez sumnje impresivan preokret od matične kompanije BA“, primetio je Derren Nathan, šef istraživanja kapitala u Hargreaves Lansdovnu.

„Avioni su puni kao i pre pandemije, ali IAG ih manje leti.

Kao reakcija na to, akcije IAG-a su pale za 1,2 odsto na londonski opadajući indeks FTSE 100.

Grupa se srušila u godišnje gubitke 2020. i 2021. godine pošto je COVID poharao globalnu potražnju za međunarodnim vazdušnim putovanjima, primoravši BA i njegove kolege da smanje hiljade radnih mesta.