Premijerka Islanda objavila triler roman

Premijerka Islanda objavila triler roman

Premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir objavila je triler roman „Rejkjavik“ o potrazi za nestalom devojkom, koji je napisala tokom izolacije zbog korona virusa.

Islandska premijerka je knjigu napisala zajedno sa svojim prijateljem, poznatim piscem Ragnarom Jonasonom. „Rejkjavik” donosi priču o nestanku tinejdžerke Lare Martejnsdotir na ostrvu Videj, na obali islandske prestonice, koji posle 30 godina, 1986. godine, pokušava da reši lokalni novinar početnik.

Sma Jakobsdotir je magistrirala književnost, a njen završni rad je bio o žanru krimi romana na Islandu. Premijerka je ranije rekla da se od detinjstva divi delu Agate Kristi.

„Svaki političar bi trebalo da ima nešto čime bi skrenuo pažnju sa sveta dnevne politike“, rekao je šef islandske vlade u intervjuu za AFP, nazvavši žanr krimi romana „vrstom psihoterapije“.

Jakobsdotir nije prva političarka koji je autor umetničkog dela, i jedna od retkih kome je to uspelo tokom aktivnog političkog delovanja.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je takođe koautor dva krimi romana, a bivša šefica norveškog ministarstva pravde En Holt kreirala je seriju romana o Henu Vilhelmsenu, koji su prevedeni na 25 jezika, piše The Guardian.

Na ostrvu Island, čije stanovništvo ima 375 hiljada ljudi, razvijena je kultura čitanja i postoji drevna tradicija krimi romana. Prema statistikama, svaki deseti Islanđanin za života objavi bar jedan roman.