Folksvagen: Zastoji u snabdevanju

Folksvagen: Zastoji u snabdevanju

Folksvagen saopštio je da su uska grla u snabdevanju nova norma pošto je njegova zarada u trećem kvartalu stagnirala ispod nivoa pre pandemije, pod teretom njegovog Porsche listinga i otpisa samovožnje pokretanja, kao i pitanja obezbeđenja delova.

Proizvođač automobila je snizio svoja očekivanja da će isporuke ove godine biti na nivou 2021., u odnosu na ranije prognoziran rast od 5%-10%, ali je zadržao izglede za zaradu u dostizanju gornje granice od 7%-8,5% marže.

„Izazovi našem lancu snabdevanja postaće pravilo, a ne izuzetak“, rekao je izvršni direktor Oliver Blum, navodeći prepreke za transfer tehnologije između Istoka i Zapada.

Nedostatak poluprovodnika i drugih kritičnih delova značio je da proizvođač automobila ima 150.000 nedovršenih vozila i da pravi zalihe zaliha kako bi se zaštitio od dalje nestašice zimi, rekao je glavni finansijski direktor Arno Antlic u pozivu za obračun zarade.

Takođe je rekao da se knjige porudžbina pune, a neki modeli su rasprodati osamnaest meseci.

Folksvagen je prijavio zaradu u trećem kvartalu od 4,3 milijarde evra (4,29 milijardi dolara), nakon jednokratnih efekata od 1,6 milijardi zbog obustave ruskih aktivnosti i Porsche AG.

Zarada od 6% u celoj grupi povećana je maržom od 19,4% u sportskim i luksuznim brendovima, koji su sposobniji da prenesu rastuće troškove povećanjem cena nego masovni brendovi čije kupce pritiska inflacija.

Folksvagenove akcije su pale za 2,7% u ranoj trgovini, što je podložno nemačkom DAKS-u, koji je pao za 0,8%.

Rezultati su nadmašili prošlogodišnji treći kvartal kada je nedostatak čipova smanjio prodaju u automobilskoj industriji, ali su zaostajali za profitom pre pandemije čak i kada su proizvođači luksuznih automobila, kao što je Mercedes-Benz, sustigli zaradu u 2019. u ovom kvartalu.

Porše je pretekao svog bivšeg matičnog Folksvagena kao najvredniji proizvođač automobila u Evropi nakon njegovog izlaska na listu u septembru.

Poteškoće Folksvagena su takođe uključivale negotovinsko obezvređenje od 1,9 milijardi evra koje je rezultat otpisa njegove investicije u Argo AI, samovozeći startup koji je bio u zajedničkom vlasništvu sa Ford Motor Co.

Ford i Folksvagen udružili su snage u julu 2019. kako bi podelili kontrolu nad kompanijom sa sedištem u Pitsburgu koja razvija tehnologiju za vozila bez vozača, što će zatvoriti operacije.

Početna investicija VV-a procenjena je na 2,6 milijardi dolara, uključujući milijardu dolara u gotovini i vrednost od 1,6 milijardi dolara za Volksvagen-ovu evropsku samovozeću jedinicu, koja je apsorbovana u Argo. VV je takođe kupio akcije Arga od Forda za 500 miliona dolara.

Obe kompanije su u sredu prebacile potrošnju iz poslovanja, dovodeći Ford u neto gubitak sa negotovinskim umanjenjem vrednosti pre oporezivanja od 2,7 milijardi dolara.