SAD pripremaju novi paket od 275 miliona dolara vojne pomoći

SAD pripremaju novi paket od 275 miliona dolara vojne pomoći

Sjedinjene Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini od 275 miliona dolara za jačanje kontraofanzive protiv ruskih snaga, rekao je u četvrtak izvor upoznat sa planom.

Očekuje se da paket uključuje municiju i više lansera artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), rekao je izvor, potvrđujući izveštaj Asošijeted presa. To bi moglo biti objavljeno već u petak.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi odbio je da potvrdi detalje paketa u intervjuu za Si-En-En, osim što je rekao da će nova tranša oružja za Ukrajinu biti objavljena „vrlo, vrlo brzo”.

Od ruske invazije na susednu Ukrajinu 24. februara, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, Sjedinjene Države su Kijevu poslale bezbednosnu pomoć u vrednosti od oko 17,6 milijardi dolara.

Sjedinjene Države razmatraju da pošalju stariju opremu protivvazdušne odbrane HAVK iz skladišta u Ukrajinu kako bi joj pomogle u odbrani od napada ruskih dronova i krstarećih raketa, kažu američki zvaničnici.