Rusija komentariše ukrajinske navode o „prljavoj bombi“.

Rusija komentariše ukrajinske navode o „prljavoj bombi“.

Rusija je svesna približne lokacije gde Ukrajina pravi „prljavu bombu“, izjavio je predsednik Vladimir Putin, dodajući da Kijev sada čini sve što može da prikri tragove. „Prljava bomba“ je konvencionalna municija sa radioaktivnim elementima.

Putinovi komentari došli su tokom sastanka diskusionog kluba Valdai izvan Moskve u četvrtak. Ruski predsednik je takođe napomenuo da bi Ukrajina mogla da ubaci nuklearno gorivo u raketni sistem Točka-U kako bi proizvela eksploziv.

Moskva podržava predstojeću inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na dve ukrajinske lokacije kako bi se prikupile informacije o planovima te zemlje o „prljavoj bombi“, rekao je Putin.

Ranije ove nedelje, organizacija je izdala saopštenje da se „IAEA sprema da poseti lokacije u narednim danima. Svrha poseta zaštitnih mera je otkrivanje svih mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala.

Poslednjih dana Rusija je kontaktirala druge zemlje kako bi skrenula pažnju na pitanje ukrajinske „prljave bombe“. „Naložio sam [ruskom ministru odbrane Sergeju] Šojguu da pozove sve svoje kolege i obavesti ih o ovom [kijevskom planu „prljave bombe“]“, rekao je predsednik. Šojgu je upozorio ministre odbrane SAD, Britanije, Francuske, Turske, Indije i Kine na moguću provokaciju.

U ponedeljak su najviše diplomate SAD, Velike Britanije i Francuske izdale zajedničko saopštenje u kojem odbacuju tvrdnje Moskve kao „očigledno lažne navode“. Njihov ukrajinski kolega Dmitrij Kuleba takođe je negirao optužbe i okrivio Moskvu za vođenje kampanje dezinformacija koja bi „mogla da ima za cilj stvaranje izgovora za operaciju lažne zastave“.

U pismu od utorka generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija je istakao da će Moskva smatrati upotrebu „prljave bombe“ od strane Kijeva „činom nuklearnog terorizma“. Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je stav zapadnih nacija prema upozorenju Rusije o namerama ukrajinske „prljave bombe“ „neprihvatljiv s obzirom na ozbiljnost opasnosti o kojoj govorimo“.