Oklahoma tuži zatvore zbog zatvorenika koje želi da pogubi

Oklahoma tuži zatvore zbog zatvorenika koje želi da pogubi

OKLAHOMA SITI – Oklahoma tuži Federalni zavod za zatvore zbog pritvora državnog osuđenika na smrt kojeg biro odbija da premesti, a država kaže da se zakazano pogubljenje čoveka ne može izvršiti u decembru ako se uskoro ne vrati, prenosi Asošijeted pres.

Državni tužilac Džon O’Konor podneo je saveznu tužbu u utorak, pozivajući se na to da se birou naloži da premesti Džona Hansona nazad u Oklahomu do 9. novembra iz saveznog zatvora u Poloku u Luizijani. Tu tužbu, u kojoj se navode i tri zvaničnika saveznog zatvora, podržava okružni tužilac Tulsa Steve Kunzveiler.

Hanson, 58, ima saslušanje o pomilovanju zakazano za 9. novembar. Osim ako pomilovanje ne preporuči i odobri guverner Kevin Stitt, zatvorenik će dobiti smrtonosnu injekciju 15. decembra zbog njegove presude za ubistvo starije žene 1999.

Meri Agnes Bouls (77) ubijena je u otmici automobila ispred tržnog centra u Tulsi 1999. godine.

Američko ministarstvo pravde pod demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom objavilo je prošle godine da zaustavlja savezna pogubljenja. Taj korak je usledio nakon istorijske upotrebe smrtne kazne za vreme predsednika Donalda Trampa, sa 13 pogubljenja izvršenih za šest meseci.

Hanson služi doživotnu kaznu zatvora zbog brojnih saveznih osuda, uključujući i to što je bio kriminalac iz karijere, koje su prethodile njegovoj državnoj smrtnoj kazni.

Advokati koji su navedeni da zastupaju Hansona nisu odgovorili na telefonske pozive za komentar u četvrtak.

Kuncvajler je rekao da je tražio O’Konorovu podršku za povratak zatvorenika. Okružni tužilac je rekao da je zatražio pomoć od državnog tužioca nakon što je njegovo avgustovsko pismo u kojem je tražio Hansonov premeštaj odbio upravnik ustanove u Luizijani jer „nije u najboljem interesu javnosti“.

„Nikada u svoje 33 godine kao tužilac nisam naišao na ovakav nivo odbijanja da se zatvorenik prebaci iz jedne jurisdikcije u drugu“, rekao je Kunzvajler.

Nakon što ga je Kunzvajler kontaktirao, O’Konor je poslao zahtev za Hansonov transfer regionalnom direktoru Biroa za zatvore Heribertu Tellezu u Grand Preriju u Teksasu, koji je takođe odbijen.

„Pošto zatvorenik Hanson trenutno podleže doživotnoj kazni izrečenoj na saveznom sudu, njegov transfer državnim organima radi državnog pogubljenja nije u javnom interesu“, navodi se u pismu Telleza od 17. oktobra.

Robert Danham, izvršni direktor Nacionalnog centra za informacije o smrtnoj kazni, rekao je da mu nije poznato da je biro ranije odbio da prebaci zatvorenika u državu radi pogubljenja. Ali on je napomenuo da takav transfer nije potreban.

„Ovde se postavlja pitanje da li je ovo zloupotreba diskrecije (od strane biroa)“, rekao je Danham. „Teško je doneti odluku o tome jer pismo ne objašnjava.

Danham je rekao da nije jasno da li je odbijanje prebacivanja Hansona povezano sa obustavom pogubljenja od strane savezne vlade pod Bajdenovom administracijom.

„S obzirom na istoriju pogrešnih pogubljenja u Oklahomi, to je prikladno pitanje“, rekao je Danham.

Zatvorski biro je odbio komentar, pozivajući se na prethodne odgovore zvaničnika.

Portparol Tužilaštva SAD, koje predstavlja BOP, takođe je odbio da komentariše i rekao da će odgovor biti podnet do 30. oktobra, što je rok koji je odredio sud.

U tužbi, koja je podneta u severnom okrugu Teksasa, jer je tamo sedište Tellez, navodi se da se Oklahoma suočava sa „neposrednom štetom“ ako Hanson ne bude vraćen.

„Politika izvršenja Oklahome počinje trideset pet dana pre datuma izvršenja“ od 15. decembra, navodi se u podnesku. „Odeljenje za popravke u Oklahomi mora biti u mogućnosti da pokrene proces 10. novembra 2022, sa Hansonom u pritvoru pre tog datuma.

U podnesku se takođe tvrdi da odbijanje savezne vlade da preda Hansona uzurpira nadležnost države.

„Optuženi su takođe, u suštini, bezakono zapretili da će Hansonovu kaznu preinačiti u doživotni zatvor“, od smrtne kazne koju je dobio.

Oklahoma je pogubila šest zatvorenika otkako je država nastavila sa izvršavanjem smrtne kazne u oktobru 2021. nakon niza problema u komori smrti.

Sledeće pogubljenje koje je država zakazala, Ričarda Stivena Ferčajlda zbog prebijanja trogodišnjeg sina svoje devojke 1993. godine, zakazano je za 17. novembar.