Putin: Sukob između Rusije i Ukrajine svojevrsni je „građanski rat“

Putin: Sukob između Rusije i Ukrajine svojevrsni je „građanski rat“

Istorijska je činjenica da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, što sadašnji sukob čini svojevrsnim „građanskim ratom“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak na sednici Diskusionog kluba Valdaj u Moskvi.

„Ovo je jedan narod koji govori jednim jezikom“, rekao je Putin tokom perioda pitanja i odgovora, nazvavši to „istorijskom činjenicom“ koja se ne dovodi u pitanje. Ruska državnost je nastala na teritoriji današnje Ukrajine u 9. veku i da su se jezičke razlike „pojavile tek u 14. i 15. veku zbog mešanja Poljske“, dodao je on.

Na pitanje moderatora da li trenutne borbe u Ukrajini predstavljaju građanski rat, Putin je rekao: „Nekako, da“.

„Našli smo se u odvojenim državama iz niza razloga“, objasnio je ruski predsednik, rekavši da su tvorci Sovjetskog Saveza „odlučili da umire nacionalističke tendencije boljševika poreklom iz Ukrajine i poklonili im rusku pradedovinu ne pitajući ljude koji žive tamo.”

Na taj način je Ukrajinska Sovjetska Republika dobila svu istorijsku Malu Rusiju, celo primorje Crnog mora i Donbas, rekao je Putin.

Ruski predsednik je govorio na godišnjem događaju Diskusionog kluba Valdaj, godišnjem međunarodnom događaju u Rusiji zamišljenom 2004. godine kao platforma za lebdeće ideje o kojima zemlja domaćin smatra važnim da razgovara sa drugim globalnim igračima.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu u februaru, nakon što je NATO odbio da isključi eventualni prijem Kijeva u blok, što je Moskva nazvala neprihvatljivom pretnjom po svoju nacionalnu bezbednost.

SAD i njihovi saveznici proglasili su vojnu akciju činom ničim izazvane agresije i obećali da će nastaviti sa strateškim porazom Rusije. Oni su naoružavali i finansirali ukrajinsku vladu i uvodili sankcije Rusiji, što je pogoršalo globalna ekonomska previranja koja su nastala zbog pandemije Covid-19.