Epileptični napadi, posledica kovida kod mladih i kod onih s blažom slikom

Epileptični napadi, posledica kovida kod mladih i kod onih s blažom slikom

Neurološkinja Gorica Đokić objasnila je u Danu uživo da je kovid multisitemska bolest, sa multisistemskim komplikacijama, koja može da dovede do globalnog odgovora organizma. „Više nije pitanje da li je neko imao lakšu ili težu kliničku sliku. U svetu se ove komplikacije, osim što se javljaju u mlađoj životnoj dobi, veoma često se javljaju kod onih koji su imali lakše kliničke slike. Ne znamo kod koga će se javiti, kod koga ne“, objašnjava ona.

Posle preležanog korona virusa, sve više starijih građana se javlja u kliniku za neurologiju zbog novog postkovid simptoma koji se manifestuje kroz epileptične napade.

Prema rečima reporterke N1 Ane Opačić, ne zna se ko će ovaj epi napad posle preležane korone dobiti.

Neurološkinja Gorica Đokić kaže da su epi napadi samo još jedan od eventualnih simptoma.

„Ja bih to nazvala sad već neke od hroničnih formi kovida 19. Tačno je da se češće javljaju u starijoj populaciji i kod onih koji su skloni nekim tromboembolijskim komplikacijama“, kaže.

Ističe da se mnogo manje priča o drugim neurološkim komplikacijama.

„Koje pogađaju mnogo češće mlađe stanovništvo. Akutno veoma naglo upalno imunološki posredovano oboljenje nerava, koje počinje od donjih ekstremiteta i može se proširiti na ceo organizam, transverzalni mijelitis, mnogo još toga“, kaže.

Dodaje da ima mnogo simptoma koji podsećaju na demenciju, a pogotovo se javljaju pogoršanja kliničkog stanja osoba koje već imaju neki blagi stepen demencije ili blagi kognitivni poremećaj.

„Kovid je multisitemska bolest, sa multisistemskim komplikacijama, koja može da dovede do globalnog odgovora organizma. Više nije pitanje da li je neko imao lakšu ili težu kliničku sliku. U svetu se ove komplikacije, osim što se javljaju u mlađoj životnoj dobi, veoma često se javljaju kod onih koji su imali lakše kliničke slike. Ne znamo kod koga će se javiti, kod koga ne“, objašnjava ona.

Postoje situacije, rekla je, gde ne možemo da se čuvamo.

„Jer se posle dve nedelje moramo vratiti na posao, to je posebno slučaj sa zdravstvenim radnicima, gde je bio jedan broj mojih koleginica i kolega, koji su imali ozbiljne kliničke slike, sa miokarditisom, gde su morali da se vrate na posao. Ja mislim da svaka bolest mora da se odleži, izgleda da tih par nedelja zaista nije dovoljno“, kaže ona.

Smatra da se moraju obavljati dodatni pregledi.

„Mora da se uključi detaljan kardiološki pregled, koji će podrazumevati i ultrazvuk srca i jedan neurološki pregled, bilo kakav simptom koji odudara od onoga što ste imali pre kovida mora da se eksploriše“, kaže.