Irska je prestala da dozvoljava građanima Rusije i Belorusije britanske vize

Irska je prestala da dozvoljava građanima Rusije i Belorusije britanske vize

Ministarstvo pravde Irske objavilo je suspenziju učešća Rusije i Belorusije u programu bezviznih kratkoročnih putovanja za državljane Ruske Federacije i Belorusije, prenosi „Evropska istina“.

Program omogućava državljanima određenih zemalja koji su ušli u Ujedinjeno Kraljevstvo sa britanskim vizama za kratkoročni boravak da putuju u Irsku bez potrebe za irskom vizom. Umesto toga, oni mogu da iskoriste vreme preostalo do kraja svog boravka u UK.

Ranije su Rusija i Belorusija bile uvrštene na listu zemalja obuhvaćenih ovim programom, a sada su isključene iz njega.

„Odluka Ruske Federacije da izvrši invaziju na Ukrajinu i prizna jedan broj regiona koji nisu pod kontrolom vlade, posebno Donjeck i Lugansk, kao nezavisne subjekte predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava“, rekao je šef Ministarstva pravde Irske. , Helen McEntee.

Takođe, prema njenim rečima, Irska neće priznati ruske pasoše izdate u ruskim okupiranim regionima Ukrajine i Gruzije, ako njihovi vlasnici pokušaju da uz njihovu pomoć dobiju vizu ili odu u inostranstvo.

Ranije je irski premijer Mihal Martin rekao da će njegova zemlja razmotriti mogućnost da na svoju teritoriju primi ruske državljane koji beže od mobilizacije, ali će prioritet imati izbeglice iz Ukrajine.

Podsetimo, Irska je svoje granice za ukrajinske izbeglice otvorila gotovo odmah nakon početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Prema poslednjim podacima, više od 54 hiljade građana Ukrajine zatražilo je azil u Irskoj od početka rata, a ovaj broj i dalje raste.