Šolc je pozvao Tursku da poštuje suverenitet Grčke

Šolc je pozvao Tursku da poštuje suverenitet Grčke

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u četvrtak Tursku da prestane da preti Grčkoj u sporu oko ostrva u istočnom Mediteranu, pozivajući obe strane da svoje nesuglasice reše međunarodnim pravom.

Šolc je to rekao na konferenciji za novinare sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Politiko.

„Ne bi trebalo da bude slučaj da partneri iz NATO-a dovode u pitanje suverenitet jedni drugih“, rekao je Šolc, misleći na činjenicu da su i Grčka i Turska članice vojnog bloka.

„Sva pitanja moraju biti rešena na osnovu međunarodnog prava“, rekla je kancelarka.

Turska je dovela u pitanje suverenitet Grčke nad brojnim grčkim ostrvima u istočnom Mediteranu nakon što je Atina rasporedila trupe na ostrva.

Grčka je ovaj potez opravdala navodeći pojačano vojno prisustvo Turske duž zapadne obale Turske.

Tenzije između Atine i Ankare dostigle su kritičan nivo poslednjih nedelja, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uputio je direktne pretnje grčkim trupama na ostrvima, rekavši „jednog noći možemo doći iznenada“.

Šolc je sugerisao da bi Nemačka mogla da postane koristan posrednik u konfrontaciji. A njegovo opetovano insistiranje na poštovanju međunarodnog prava može se protumačiti kao zahtev Atini da povuče grčke trupe sa ostrva, koja bi, prema prethodnim dogovorima, trebalo da ostanu demilitarizovana.

U Grčkoj su, na pozadini tenzija sa Turskom, izjavili da su spremni da se suoče sa spoljnim pretnjama.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas rekao je posle posete Kijevu da je Turska u potpunosti usvojila ruske metode, preteći Atini.