Nemačka legalizuje upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe

Nemačka legalizuje upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe

BERLIN – Nemačka je u sredu iznela planove za legalizaciju kanabisa, što je potez za koji je vlada kancelara Olafa Šolca rekao da će Nemačka učiniti jednom od prvih zemalja u Evropi koja će to učiniti.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah predstavio je temeljni dokument o planiranom zakonodavstvu za regulisanje kontrolisane distribucije i konzumiranja kanabisa u rekreativne svrhe među odraslima.

Nabavka i posedovanje 20 do 30 grama rekreativnog kanabisa za ličnu potrošnju takođe bi bilo legalno.

Koaliciona vlada je prošle godine postigla sporazum o uvođenju zakona tokom svog četvorogodišnjeg mandata kako bi se omogućila kontrolisana distribucija kanabisa u licenciranim prodavnicama.

Lauterbah nije dao vremenski okvir za plan.

Mnoge zemlje u regionu su već legalizovale kanabis u ograničene medicinske svrhe, uključujući Nemačku od 2017. Druge su dekriminalizovale njegovu opštu upotrebu, ali su se zaustavile da je legalizuju.

Prema pisanju lista, privatno samoobrađivanje bilo bi dozvoljeno u ograničenoj meri. Istrage koje su u toku i krivični postupci u vezi sa slučajevima koji više nisu nezakoniti biće obustavljeni.

Vlada će takođe uvesti poseban porez na potrošnju i razviti programe obrazovanja i prevencije zloupotrebe u vezi sa kanabisom.

Legalizacija kanabisa mogla bi Nemačkoj da donese godišnje poreske prihode i uštede u troškovima od oko 4,7 milijardi evra (4,7 milijardi dolara) i otvori 27.000 novih radnih mesta, pokazalo je istraživanje prošle godine.

Oko 4 miliona ljudi konzumiralo je kanabis u Nemačkoj prošle godine, od kojih je 25 odsto bilo između 18 i 24 godine, rekao je Lauterbah, dodajući da će legalizacija istisnuti crno tržište kanabisa.

Nemačka će dokument podneti Evropskoj komisiji na prethodnu procenu i sačiniće nacrt zakona tek kada Komisija odobri plan, dodao je ministar.

„Ako Komisija EU kaže ne trenutnom pristupu Nemačke, naša vlada treba da traži alternativna rešenja. Ne samo da kaže: Pa, dali smo sve od sebe“, rekao je Niklas Kouparanis, izvršni direktor Blumvel grupe, jedne od najvećih nemačkih kompanija za proizvodnju kanabisa.

Berlin bi trebalo da ima plan B ako EU odbije legalizaciju, rekao je Kouparanis, dodajući da bi trebalo dozvoliti uvoz kanabisa jer domaći uzgoj neće moći da zadovolji potražnju u kratkom roku.

Odluka je već izazvala mešavinu reakcija širom najveće evropske privrede.

Nemačko udruženje farmaceuta upozorilo je na zdravstvene rizike legalizacije kanabisa i reklo je da će to dovesti apoteke u medicinski sukob.

Farmaceuti su zdravstveni profesionalci, tako da se „na moguću situaciju konkurencije sa čisto komercijalnim pružaocima usluga posmatra posebno kritički“, rekao je Tomas Prejs, predsednik Udruženja farmaceuta Severne Rajne, za novine Rheinische Post.

Plan legalizacije nisu pozdravile sve savezne države. Ministar zdravlja Bavarske je, na primer, upozorio da Nemačka ne bi trebalo da postane destinacija narko-turizma u Evropi.

Ali nemački Zeleni kažu da su decenije zabrane kanabisa samo pogoršale rizike.

„Zato što suviše restriktivni uslovi za legalno tržište samo promovišu crno tržište za posebno jak kanabis“, rekla je poslanica Kirsten Kapert-Gonter u sredu.

Lars Mueller, izvršni direktor njemačke kompanije za kanabis SinBiotic, rekao je da je korak od srijede bio „skoro kao dobitak na lutriji“ za njegovu kompaniju.

„Kada dođe vreme, moći ćemo da ponudimo i modele nalik na franšizu za prodavnice kanabisa pored sopstvenih prodavnica“, rekao je Mueller.