Si kaže da je spreman da radi sa SAD na obostranu korist

Si kaže da je spreman da radi sa SAD na obostranu korist

PEKING – Predsednik Si Đinping rekao je da je Kina spremna da sarađuje sa Sjedinjenim Državama na pronalaženju načina da se složi u korist obe strane, izvestila je u četvrtak državna televizija CCTV, preneo je Rojters.

Kao velike sile, Kina i Sjedinjene Države treba da ojačaju komunikaciju i saradnju kako bi pomogle u obezbeđivanju stabilnosti u svetu, rekao je Si u poruci na događaju Nacionalnog komiteta za američko-kineske odnose u sredu.

Dve zemlje su se sukobile oko kineske politike prema Tajvanu, odnosa Kine sa Rusijom i nedavno, napora SAD da spreče svoje poluprovodničke kompanije da prodaju tehnologiju kineskim kompanijama.

Kinu je nedavno razbesneo niz poseta američkih poslanika Tajvanu. Kina je rekla da Sjedinjene Države šalju „opasne signale“ ostrvu pod vlastitom samoupravom, za koje Kina tvrdi da je svoje.

Si, koji je upravo obezbedio revolucionarni treći mandat na mestu lidera vladajuće Komunističke partije koja nadgleda drugu po veličini svetsku ekonomiju, zamerio je strano mešanje u Tajvan i nedavno je rekao da se Kina nikada neće odreći prava da koristi silu nad njim.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da „Sjedinjene Države ne traže sukob sa Kinom“.