Ukrajina u UN poziva na hitnu istragu o isporuci iranskih dronova Rusiji

Ukrajina u UN poziva na hitnu istragu o isporuci iranskih dronova Rusiji

Zamenica stalnog predstavnika Ukrajine pri UN Hristina Hajovišin izjavila je na sednici Saveta bezbednosti UN da istragu o isporuci iranskih dronova Rusiji treba odmah pokrenuti.

Kako je dopisnik Ukrinforma javio iz Njujorka, Hajovišin je pozvala „sve države da razmotre sve moguće korake da obustave isporuke takvih bespilotnih letelica, projektila ili konvencionalnog naoružanja iz Irana koje bi moglo da se upotrebi u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine“.

Diplomata je napomenuo da se Ukrajina 14. oktobra obratila Savetu bezbednosti UN sa zahtevom za pokretanje odgovarajuće nezavisne istrage. „U našem pismu smo skrenuli pažnju na alarmantnu situaciju oko isporuke iranskih bespilotnih letelica Mohadžer i Šahed Rusiji, posebno krajem avgusta 2022. godine“, rekao je zamenik stalnog predstavnika.

Prema njenim rečima, Ukrajina je obavestila Savet bezbednosti o ruskoj upotrebi iranskih dronova velikog dometa za napad na civilno stanovništvo i infrastrukturne objekte. „Ovo je flagrantno kršenje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije koji su potpisale Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Sjedinjene Države, Evropska unija i sama Rusija, a zatim usvojen Rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti UN 2015. godine“, rekao je Hajovišin. dodao je.

Ona je napomenula da je namerna zloupotreba odredaba Povelje UN za ometanje istrage „očigledan pokušaj pritiska na Sekretarijat kako bi se izbegla sopstvena odgovornost”.

Rusija je inicirala sednicu Saveta bezbednosti UN kao odgovor na pisma koja su Savetu bezbednosti poslale Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD, uz napomenu da su isporuke dronova iranske proizvodnje Ruskoj Federaciji u suprotnosti sa Rezolucijom 2231. Rusija tvrdi da rukovodstvo UN nije ovlašćeno da na poziv članova organizacije šalje stručnjake u inspekciju.