Rusija blokira 175 brodova u okviru „žitne inicijative“

Rusija blokira 175 brodova u okviru „žitne inicijative“

Ruska Federacija je već blokirala 175 brodova za koje se očekuje da napuste luke u okviru inicijative za izvoz žitarica, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju, preneo je Ukrinform.

Prema Zelenskom, ukrajinske vlasti svakodnevno rade na zaštiti inicijative za izvoz žitarica.

„Očigledno je da Rusija još jednom namerava da zaoštri globalnu krizu sa hranom, vrati pretnju od velike gladi. A to je, posebno, odgovornost svih naših partnera – na kraju krajeva, da garantujemo sigurnost hrane i stavimo tačku na ovu prljavu rusku igru sa glađu. Trenutno, zbog toga što Rusija namerno usporava naš izvoz hrane, broj brodova koji čekaju priliku da izvrše ugovorne obaveze već je dostigao 175“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, ovo nije samo trgovinsko pitanje. Ovo je pogoršanje pristupa hrani za milione ljudi i pretnja još većeg povećanja cena osnovnih proizvoda u Africi, Aziji i Evropi.

„Ako, ipak, Rusija uspe u negativnom scenariju, to će izazvati novu migracionu krizu velikih razmera. Rusija kao teroristička država je terorista u svemu i zaslužuje svakodnevno povećanje međunarodnog pritiska na nju“, naglasio je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je izrazio zahvalnost svim liderima i političarima koji to razumeju. Zelenski je posebno zahvalio Senatu Republike Poljske koji je zvanično priznao Rusiju kao državnog sponzora terorizma. Prema Zelenskom, takve odluke bi trebalo da podrži većina zemalja širom sveta, jer akcije Rusije ne ostavljaju alternativu.