Saudijska Arabija „prevarila“ Vašington oko naftnog sporazuma

Saudijska Arabija „prevarila“ Vašington oko naftnog sporazuma

Predsednik Džo Bajden je navodno došao u kontroverznu julsku posetu Saudijskoj Arabiji, prekršivši predizborno obećanje da će izbegavati kraljevstvo, jer je njegova administracija mislila da je Rijadu obezbedila tajni dogovor o povećanju snabdevanja naftom. Umesto toga, Rijad je učinio suprotno, vodeći OPEK u smanjenju ciljeva proizvodnje.

Povećanje proizvodnje trebalo je da dođe od septembra do kraja ove godine, pomažući da se ublaži inflacija i opravda Bajdenov put u Rijad, objavio je u sredu Njujork tajms, pozivajući se na intervjue sa neidentifikovanim zvaničnicima vlade SAD i Bliskog istoka. Ranije ovog meseca, OPEK je najavio planove za smanjenje proizvodnje za dva miliona barela dnevno, stvarajući veći pritisak na cene i potencijalno povećavajući rizik da će Demokratska partija predvođena Bajdenom izgubiti kontrolu nad Kongresom na novembarskim izborima u SAD.

Nekoliko američkih poslanika je odgovorilo sugerišući da Vašington treba da kazni Saudijsku Arabiju prekidom prodaje oružja ili ukidanjem njene vojne podrške kraljevstvu. Bajden je optužio Rijad da je stao na stranu Rusije u sukobu u Ukrajini i upozorio na odmazdu, rekavši: „Biće posledica“.

Članovi Kongresa koji su primili poverljive brifinge o tajnom sporazumu o nafti „bili su ljuti što je prestolonaslednik Mohamed bin Salman prevario administraciju“, piše Times. Američki zvaničnici su za novine rekli da ih je čak nekoliko dana pre objave OPEK-a bin Salman uverio da neće biti smanjenja proizvodnje. Kada su kasnije čuli da je Saudijska Arabija preokrenula svoj stav po tom pitanju, zvaničnici administracije su uložili neuspešan napor da „promijene mišljenje na kraljevskom dvoru“.

Saudijski zvaničnici su ranije ovog meseca rekli da je odluka OPEK-a zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima, a ne na politici, i da je Vašington pokušao da odloži taj potez na nekoliko nedelja. Takvo odlaganje moglo bi da pomeri objavu preko 8. novembra, datuma poluizbora. Inflacija u SAD ostaje blizu 40-godišnjeg maksimuma i prema anketama je najveća briga američkih birača.

Bajden je tokom kampanje za predsednika 2019. rekao da će tretirati Saudijsku Arabiju kao „pariju“ i da će ih naterati da „plate cenu“ za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Tajms je naveo da čak i neki od njegovih najjačih pristalica tvrde da je Bajdenova odluka da se ionako sastane sa bin Salmanom, nakon što je njegova administracija mislila da ima tajni naftni sporazum u maju, predstavlja najnoviji primer „žrtvovanja principa radi političke svrsishodnosti – i malo pokazati za to.”

„Sada postoji stepen sramote dok Saudijci veselo idu svojim putem“, rekao je američki predstavnik Džerald Konoli, demokrata iz Virdžinije.

Bajden je u junu javno demantovao da će tražiti od saudijskih zvaničnika da povećaju isporuke nafte. „Ono što se dogodilo u poslednjih pola godine je priča o sporazumima o rukovanju, razmišljanju o željama, promašenim signalima i upiru prstom na prekršena obećanja“, piše Tajms.