EU odobrila dva odvojena sporazuma sa Ukrajinom i Moldavijom

EU odobrila dva odvojena sporazuma sa Ukrajinom i Moldavijom

Odbor Evropskog parlamenta za saobraćaj i turizam odobrio je dva odvojena sporazuma sa Ukrajinom i Moldavijom kako bi se olakšao prekogranični transport robe, objavio je Evropski parlament, prenosi Ukrinform.

Novi sporazumi EU o drumskom transportu sa Ukrajinom i Moldavijom bi zamenili postojeće bilateralne sporazume o transportu sa zemljama EU i privremeno olakšali drumski teretni transport, omogućavajući ukrajinskim, moldavskim i evropskim prevoznicima da prolaze kroz teritorije jedne druge i da rade između njih, bez potrebe za odgovarajućim dozvolama.

„Dva sporazuma su deo odgovora EU na poremećaje u transportnom sektoru u Ukrajini i Moldaviji izazvane neopravdanom invazijom Rusije na Ukrajinu. Ukrajinski vazdušni prostor zatvoren je za civilni saobraćaj, a izvoz pomorstva ozbiljno je ograničen. Ukrajina treba da pronađe alternativne putne pravce za izvoz svojih zaliha žita, goriva, prehrambenih proizvoda i druge relevantne robe. Potreba Moldavije je slična, kojoj su potrebni alternativni tranzitni putevi kroz EU, a postoji i potreba da se pomogne Ukrajini da transportuje svoju robu preko moldavske teritorije“, istakao je Evropski parlament.

Pored toga, sporazum EU-Ukrajina će omogućiti ukrajinskim vozačima da nastave da koriste svoje postojeće ukrajinske vozačke dozvole i sertifikate o stručnoj osposobljenosti za vožnju u EU, bez potrebe za posedovanjem međunarodne vozačke dozvole.

„Budući da su tradicionalni transportni putevi blokirani, morali smo da pronađemo alternativne načine za transport žitarica i druge relevantne robe iz i u Ukrajinu i Moldaviju. Zahvaljujući ovim sporazumima možemo povećati nivo izvoza i uvoza drumskim putem, bez stvaranja uskih grla na graničnim prelazima. Ovo ne samo da smanjuje rizik od globalne prehrambene krize, već je i korak ka daljem širenju transportnih odnosa između EU i ovih zemalja“, rekao je izvestilac EP Marijan-Žan Marinesku (EPP, RO).

Komitet za transport i turizam je jednoglasno podržao sporazum EU-Ukrajina o drumskom saobraćaju sa 46 glasova za, dok je sporazum EU i Moldavije takođe jednoglasno podržao sa 47 glasova za u sredu. Poslanici EP bi trebalo da glasaju o sporazumima na sledećoj plenarnoj sednici u novembru.

Oba sporazuma su privremeno na snazi od 29. juna 2022. godine.