Iran je uveo sankcije evropskim poslanicima i medijima koji navodno podržavaju proteste u zemlji

Iran je uveo sankcije evropskim poslanicima i medijima koji navodno podržavaju proteste u zemlji

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u sredu uvođenje sankcija brojnim evropskim medijima i organizacijama kao odgovor na njihovu navodnu umešanost u organizovanje antivladinih protesta u zemlji, prenosi „Evropska istina“.

Konkretno, sankcije su uvedene grupi „Prijatelji slobodnog Irana“ u Evropskom parlamentu i njenim članovima, nekoliko francuskih političara, brojnim evropskim organizacijama za ljudska prava, redakcijama evropskih medija Dojče vele koji govore farsi i RFI, kao i menadžment nemačkog tabloida Bild.

Svi su optuženi za „podršku terorizmu i terorističkim grupama, nasilje i mržnju koja je dovela do nereda, nasilja, terorističkih napada i kršenja ljudskih prava protiv iranske nacije“.

Sankcije uključuju zabranu ulaska u Iran, ukidanje viza i konfiskaciju imovine sankcionisanih lica na iranskoj teritoriji.

Odvojeno, iransko ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je osudu „ilegalnih ograničenja sankcija“ Evropske unije iranskim zvaničnicima i političarima, koje Brisel smatra krivim za kršenje ljudskih prava i ubijanje mirnih demonstranata.

Izvršni direktor Dojče velea Peter Limburg već je komentarisao sankcije, optužujući iranske vlasti da pokušavaju da zastraše novinare. On je izrazio uverenje da će Nemačka i Evropa pojačati pritisak na Teheran, a takođe je obećao da uvrštavanje na listu sankcija neće sprečiti Dojče vele da Irancima pruži pouzdane informacije.

Podsetimo, protesti u Iranu izbili su 16. septembra zbog pogibije 22-godišnjeg Mahse Aminija, kojeg je privela „policija morala” zbog navodnog pogrešnog nošenja hidžaba. Kasnije su evoluirali u širi pokret za ženska prava i ukidanje ajatolahovog režima koji je na snazi u Iranu od 1979. godine.

Prema iranskim vlastima, najmanje 41 osoba je poginula tokom protesta do sada, ali organizacije za ljudska prava kažu da je najmanje dve stotine ubijeno, a hiljade povređeno i privedeno.