Južna Afrika odbacuje sankcije protiv Rusije

Južna Afrika odbacuje sankcije protiv Rusije

Južna Afrika nema nameru da sprovodi sankcije Zapada protiv ruskog biznismena Alekseja Mordašova, što znači da bi njegova megajahta vredna 500 miliona dolara mogla da uđe u lokalne luke, rekao je u utorak portparol predsednika Sirila Ramafoze.

Obraćajući se novinarima, Vincent Magvenia, portparol južnoafričkog lidera, istakao je da Pretorija „nema zakonsku obavezu da se pridržava sankcija koje su uvele SAD i EU“, dodajući da se vlasti nacije pridržavaju sankcija UN. Međutim, pozivajući se na ruskog tajkuna, Magvenja je dodala da „trenutno nema sankcija koje su UN nametnule određenoj osobi“.

Južna Afrika stoga „nema razloga da spreči“ ulazak broda u njene luke, rekao je on.

Mordašov, koji ima neto vrednost od 18,3 milijarde dolara, je većinski akcionar u čeličanskoj kompaniji Severstal. EU, Velika Britanija i SAD uvele su sankcije kompaniji nakon početka ruske vojne kampanje u Ukrajini krajem februara.

U međuvremenu, prošle nedelje, njegova luksuzna jahta od 142 metra pod nazivom Nord napustila je Hong Kong, koji je takođe odbio da primeni sankcije Zapada. Sada je na putu za južnoafričku luku Kejptaun, gde se očekuje da stigne 9. novembra.

Južna Afrika je odbila da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije izazvanim sukobom u Ukrajini, a njen predsednik je krajem maja tvrdio da bi ograničenja naškodila „zemljama posmatrača“.

Rusija i Južna Afrika imaju tople veze koje datiraju još iz 1960-ih, kada je Sovjetski Savez podržavao borce za slobodu protiv aparthejda. Štaviše, Južna Afrika je članica BRIKS-a, međunarodnog društveno-ekonomskog i političkog foruma koji takođe uključuje Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, sa više zemalja koje žele da se pridruže. Blok već čini preko 40% svetske populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a.