Senat Poljske priznao je rusku vladu kao teroristički režim

Senat Poljske priznao je rusku vladu kao teroristički režim

Senat Poljske je jednoglasno, sa 85 glasova, usvojio rezoluciju kojom se vlasti Ruske Federacije priznaju kao teroristički režim, piše „Evropska istina“.

U rezoluciji, Senat „snažno osuđuje rusku agresiju i poziva sve zemlje koje podržavaju mir, demokratiju i ljudska prava da priznaju moć Ruske Federacije kao terorističkog režima“.

U rezoluciji senatori podsećaju da su 24. februara 2022. godine oružane snage Ruske Federacije pokrenule brutalni rat sa Ukrajinom, želeći da izbrišu ovu suverenu državu sa mape sveta i unište njenu naciju.

Ističu da je herojska odbrana nezavisnosti građana Ukrajine izazvala divljenje celog slobodnog sveta. Ukrajina je danas najvažnije mesto gde su demokratija i sloboda zaštićene“, kaže se u dokumentu.

U rezoluciji senatori ukazuju da ruski okupatori terorišu stanovnike ukrajinskih gradova bombardovanjem civilnih objekata.

„Banditi u ruskim uniformama muče i ubijaju ratne zarobljenike i civile na okupiranim teritorijama. Kidnapuju ukrajinsku decu, deportuju, preseljavaju i šalju ukrajinske državljane na daleku periferiju Rusije“, navodi se u rezoluciji.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 13. oktobra jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj je Ruska Federacija nazvana terorističkim režimom. Rezolucija je takođe uključila amandman kojim se traži da Ukrajina obezbedi sisteme protivvazdušne odbrane.

PACE je postala prva međunarodna organizacija koja je Rusiju priznala kao terorističku državu.