Adidas prekida veze sa reperom Kanjeom Vestom zbog antisemitizma

Adidas prekida veze sa reperom Kanjeom Vestom zbog antisemitizma

Odevni gigant Adidas prekinuo je veze sa reperom Ieom, poznatim kao Kanje Vest, rekavši da „ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje“.

Saradnja Adidasovog brenda Ieezi sa gospodinom Vestom stavljena je na reviziju, nakon što je pokazao dizajn majice „Vhite Lives Matter“ na Nedelji mode u Parizu.

Nekoliko dana kasnije, reper je objavio antisemitske komentare na svom Tviter nalogu.

Njegovi proizvodi će odmah biti povučeni iz prodaje, rekao je Adidas.

Brend sportske odeće je ranije rekao da je saradnja brenda Ieezi sa Ie bila jedna od najuspešnijih u istoriji kompanije.

Prekidanje partnerstva znači da će Adidas imati neto gubitak od 217 miliona funti u 2022. godini, navodi se u saopštenju.

Ie, kome je dijagnostikovan bipolarni poremećaj, ranije je optužio Adidas da je ukrao njegove dizajne u sada izbrisanoj objavi na Instagramu.

U saopštenju u utorak, Adidas je napisao: „Adidas ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje. Vaši nedavni komentari i postupci su neprihvatljivi, mržnje i opasni, i krše vrednosti kompanije različitosti i uključenosti, međusobnog poštovanja i poštenje.“

Akcije Adidasa pale su za čak 8% nakon objave, ali su od tada smanjile gubitke.

Adidas je u svojoj poslednjoj finansijskoj prognozi u oktobru upozorio da su pogoršanje poslovanja u Kini, zajedno sa manjom potražnjom potrošača na glavnim zapadnim tržištima, izvršili pritisak na njegove prognoze profita za 2022. Brend takođe traži novog izvršnog direktora, nakon najavljujući u avgustu da će sadašnji šef Kasper Rorsted otići 2023.

Portparol Kampanje protiv antisemitizma rekao je: „Adidas se konačno pridružio drugim brendovima i agencijama i prekinuo veze sa Ie (Kanie Vest). Ovo se ne bi desilo bez skoro 175.000 koji su potpisali našu peticiju i poznatih ličnosti i uticajnih na obe strane Atlantika i širom sveta koji su pomogli da se promoviše i proširi poruka.“

Reper je takođe izgubio poziciju na listi milijardera časopisa Forbs. Časopis procenjuje da je gubitak Adidasovog partnerstva smanjio Ieovu neto vrednost sa 1,5 milijardi dolara na 400 miliona dolara.