Pentagon: Rusija obavestila SAD o nuklearnim vježbama

Pentagon: Rusija obavestila SAD o nuklearnim vježbama

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vežbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vežbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

“SAD su obaveštene i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obavezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti”, rekao je predstavnik američke ratne avijacije, general Patrick Ryder.

Prema novom Sporazumu START, Rusija je dužna da obavesti unapred o lansiranjima raketa.

Vojne vežbe su još jedan problem za SAD i saveznike, jer je ruski predsednik Vladimir Putin otvoreno pretio upotrebom nuklearnog oružja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je u utorak pred Savetom Bezbednosti Ujedinjenih Nacija iznela optužbe da Ukrajina planira napad “prljavom bombom”, koje odbacuju i ukrajinski predstavnici i njihovi zapadni saveznici kao ruski izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni saveznici uvereni su da mogu napraviti razliku između ruskih vojnih vežbi i bilo kakvog pokreta koji bi mogao biti nuklearna pretnja.

Kako ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson, koju je Rusija okupirala, što je pretnja velikog poraza za Moskvu, ruski džavnici telefonirali su zapadnim saveznicima u nedelju i ponedeljak kako bi ih obavijestili da Ukrajina planira napad “prljavom bombom” i za kontaminaciju okriviti Moskvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

No, postavlja se i pitanje je li Moskva spremna upotrebiti “taktičko” nuklearno oružje (niskog učinka).

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak Moskvu da bi takav potez bio “nevjerovatno teška greška”.