Pad cena nafte zbog povećanja zaliha sirove nafte u SAD

Pad cena nafte zbog povećanja zaliha sirove nafte u SAD

Cene nafte su u sredu spustile nakon što su industrijski podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD porasle više nego što se očekivalo, ali su gubici ograničeni brigom o snabdevanju.
Decembarski fjučersi na naftu Brent pali su za 72 centa, ili 0,8%, na 92,80 dolara po barelu do 03:30 GMT, nakon što su na prethodnoj sesiji porasli za 26 centi.

Fjučersi američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) za decembar su pali za 48 centi, ili 0,6%, na 84,84 dolara, preokrenuvši rast od prethodne sesije.

„Izgledi globalnog ekonomskog usporavanja i strože monetarne politike nadmašuju avet smanjenja ponude poslednjih nedelja“, navode analitičari ANZ Research-a u napomeni.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za oko 4,5 miliona barela u sedmici koja je završila 21. oktobra, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu, industrijske grupe.

To je bilo više od očekivanja pet analitičara koje je anketirao Rojters, koji su u proseku očekivali povećanje od oko 200.000 barela.

Dok je porast zaliha sirove nafte pojačao strah od globalne recesije koja bi smanjila tražnju, stalna ograničenja ponude su održavala trgovinu cenama u uskom opsegu.

„Proizvodnja OPEK-a se smanjuje efektivno od novembra, a nove sankcije EU na rusku naftu koje treba da se primenjuju od decembra trebalo bi da budu pozitivne (za cene)“, rekao je za Rojters Stiven Ines, upravljački partner u SPI Asset Management.

Što se tiče širokog širenja VTI-Brent-a na nedavnim sednicama, Innes je dodao da kupci VTI-ja očekuju još intervencija predsednika Džoa Bajdena uoči američkih izbora na sredini mandata 8. novembra.

Bajden je prošle nedelje najavio plan da rasproda ostatak rekordnog izdanja iz državnih rezervi nafte za vanredne situacije do kraja godine dok pokušava da ublaži visoke cene benzina.

Na tržištu je u sredu težio i jači dolar. Indeks dolara, koji meri dolar u odnosu na šest glavnih kolega, porastao je na 110,98 do 03:30 GMT.

Čvršći dolar smanjuje tražnju za naftom jer naftu čini skupljom za one koji drže druge valute.

Premda ogorčena od nedavne odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznika na čelu sa Rusijom, zajedno nazvanih OPEK+, da smanje proizvodnju nafte, Bela kuća je u utorak pozdravila poteze Saudijske Arabije da pomogne Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom. .

Bajden, suočen sa kritikama zbog visoke inflacije, upozorio je da će Saudijci biti suočeni sa posledicama ako se pridruže Rusiji i pristanu da smanje isporuke sirove nafte.

U međuvremenu, zvanični podaci o američkim zalihama iz vladine Uprave za energetske informacije treba da budu dostavljeni u sredu u 14:30 GMT.