Kanada: Nema spajanja kompanija Rogers-Shaw

Kanada: Nema spajanja kompanija Rogers-Shaw

Kanadski savezni ministar industrije rekao je da neće odobriti više milijardi dolara vredno spajanje između Rogers Communications Inc. i Shaw Communications, dve najveće telekomunikacione kompanije u zemlji.

Ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj ostavio je otvorena vrata revidiranom sporazumu.

Predloženo spajanje od 19,1 milijardi američkih dolara (26 milijardi kanadskih dolara) značilo bi veleprodajni prenos licenci za bežični spektar sa Šoa na Rodžersa, za šta je potrebno odobrenje Šampanjca.

„Danas sam zvanično odbio taj zahtev“, rekao je Šampanj. „Moja odluka formalno zatvara to poglavlje prvobitno predložene transakcije.“

Šoovo vlasništvo nad Freedom Mobile se naširoko smatra glavnom preprekom za odobrenje ugovora. Videotron sa sedištem u Montrealu ranije ove godine pristao je da ga kupi za 2,1 milijardu dolara (2,85 milijardi kanadskih dolara).

Šampanjac je rekao da su mu potrebna dva konkretna ustupka pre nego što odobri ugovor sa Videotronom.

Videotron bi morao da pristane da zadrži licence Freedom bežične mreže najmanje 10 godina, rekao je on.

„Ne želimo da neko promeni ove dozvole, želimo da oni budu u tome dugoročno“, rekao je on.

Drugo, Šampanj je rekao da će „očekivati″ da će se cene bežičnih mreža u Ontariju i zapadnoj Kanadi sniziti za oko 20 odsto, što ih stavlja u skladu sa trenutnom ponudom Videotrona u Kvebeku.

Karl Peladeau, izvršni direktor kompanije Kuebecor Inc., koja je vlasnik Videotron-a, rekao je da namerava da prihvati uslove Šampanjca.

U saopštenju, Peladeau je rekao da se Kvebekor slaže da ugradi odredbe ministra industrije u novu verziju transakcije, otvarajući put prodaji Freedoma.

Šampanjac nije jasno naveo da li bi uspešna prodaja Freedom Mobile značila da bi dogovor Rodžers-Šoa ipak mogao biti odobren.

Pored odobrenja Šampanjca, dogovor Rodžers-Šoa zahteva zeleno svetlo od Komesara za konkurenciju i Kanadske komisije za radio-televiziju i telekomunikacije (CRTC)

CRTC je ponudio uslovno odobrenje za emitovanje dela ugovora u martu.