Tekas Instruments strahuju od pada industrije čipova

Tekas Instruments strahuju od pada industrije čipova

Proizvođač čipova Tekas Instruments Inc u utorak je prognozirao prihode i profit u četvrtom kvartalu ispod procena, jer očekuje da će potražnja na većini krajnjih tržišta opasti, što će dovesti do pada njegovih akcija za 5%, preneo je Rojters.

Nakon dvogodišnjeg procvata u industriji čipova, izazvanog slabom ponudom i velikom potražnjom, dolazi do pada pošto su proizvođači lične elektronike i trgovci na malo, koji sede na naduvenim zalihama zbog potražnje pogođene inflacijom, smanjili porudžbine za čipove.

U pozivu za zaradu, TI je rekao da su otkazivanje narudžbi poraslo tokom trećeg kvartala. Proizvođači čipova Advanced Micro Devices i Micron Technologi takođe su upozorili na pogoršanje potražnje.

„Tokom kvartala iskusili smo očekivanu slabost u ličnoj elektronici i širenje slabosti u industriji“, rekao je izvršni direktor TI Rič Templton.

Dok je TI nazvao automobilski sektor izuzetkom od ovog trenda, analitičar Summit Insights Group Kingai Čan je primetio da mnogi proizvođači automobila nastavljaju da naručuju duplo više čipova koji su im potrebni i očekuje da će potražnja pasti na nivoe pre pandemije u prvoj polovini sledeće godine.

Akcije kompanije sa sedištem u Dalasu u Teksasu pale su na 154 dolara u produženom trgovanju. Oni su do sada ove godine pali za oko 14%, što odražava pad akcija svojih kolega, dok se investitori pripremaju za normalizaciju buma industrije čipova.

Kompanija je za četvrti kvartal prognozirala prihod između 4,40 milijardi dolara i 4,80 milijardi dolara, u poređenju sa procenama od 4,93 milijarde dolara, prema podacima Refinitiva.

Predviđao je profit između 1,83 i 2,11 dolara, ispod procene od 2,21 dolara.

TI je rekao da ne očekuje „značajan“ ili „značajan“ uticaj na svoje prihode od američkih ograničenja izvoza u Kinu, odakle ostvaruje 25 odsto svog prihoda.

U trećem kvartalu, kompanija je prijavila rast prihoda od 13% na 5,24 milijarde dolara zbog velike potražnje za svojim poluprovodnicima iz auto sektora. Analitičari su očekivali 5,14 milijardi dolara.

Isključujući stavke, kompanija je zaradila 2,45 dolara po akciji, nadmašivši procene od 2,39 dolara.