Riši Sunak ulazi u trku za novog britanskog premijera

Riši Sunak ulazi u trku za novog britanskog premijera

Riši Sunak je najavio svoju kandidaturu na Tviteru . „Ujedinjeno Kraljevstvo je sjajna zemlja, ali se suočavamo sa dubokom ekonomskom krizom. Zato ću biti lider Konzervativne stranke i vaš sledeći premijer. Želim da popravim našu ekonomiju, ujedinimo našu stranku i učinimo nešto za našu zemlju“, napisao je Sunak.

Sunak, poslanik Ričmonda, ostaje jasan favorit. Na prethodnim stranačkim izborima pre samo sedam nedelja izgubio je od Liz Tras, ali njena ostavka u četvrtak pokrenula je još jednu trku za mesto premijera.

U izjavi, Sunak je rekao da će mu prioritet biti popravljanje ekonomije, opisujući krizu sa kojom se Velika Britanija suočava kao „duboku“.

„Radio sam kao vaš kancelar, pomažući da se naša ekonomija vodi kroz najteža vremena. Izazovi sa kojima se sada suočavamo su još veći. Ali i mogućnosti, ako napravimo pravi izbor“, rekao je Sunak.

Osvrćući se na skandale koji su srušili DŽonsona, Sunak je dodao:

„Postojaće integritet, profesionalizam i odgovornost na svakom nivou vlade koju vodim i radiću iz dana u dan da bih obavio posao. Molim vas za priliku da pomognete da rešimo naše probleme. Da vodimo našu stranku i zemlju napred ka sledećim opštim izborima, čvrsti u svojim uverenjima i spremni da ponovo vodimo“, rekao je Sunak.

Sunak je u subotu razgovorao sa Borisom DŽonsonom , ali su ti razgovori završeni očigledno bez dogovora.