Pelosi će prisustvovati samitu Krimske platforme

Pelosi će prisustvovati samitu Krimske platforme

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi učestvovaće na Parlamentarnom samitu Krimske platforme koji će se održati u Zagrebu od 24. do 25. oktobra.

„Spisak učesnika se ažurira bukvalno svakog dana. I već mogu malo da otvorim zavesu. Među učesnicima će biti i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Njeno učešće direktno potvrđuje da je pitanje deokupacije Krima je visoko na dnevnom redu u Vašingtonu“, objavila je na Fejsbuku prva zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar.

Štaviše, predstavnici svih zemalja G7 će takođe biti prisutni na događajima onlajn ili oflajn.

Džepar je naglasio da se zajedno sa svim učesnicima priprema moćno završno saopštenje u skladu sa aktuelnom realnošću. Učesnici samita će posebno osuditi pokušaje Rusije da nezakonito pripoji Krim, Lugansku, Donjecku, Zaporošku i Hersonsku oblast.

Drugi važan element biće sastanak Ekspertske mreže Krimske platforme.

„Na ovaj način smo zaokružili arhitekturu Krimske platforme koja će sada u potpunosti funkcionisati na vladinom, parlamentarnom i ekspertskom nivou. Zahvaljujući rukovodstvu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Krimska platforma sada objedinjuje oko 60 zemalja i međunarodnih organizacija. ukrajinski nacionalni interes – potpuna deokupacija poluostrva“, zaključio je prvi zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine.

Kako je saopšteno, zamenica predsednika Vrhovne rade Ukrajine Olena Kondratjuk najavila je učešće više od 40 parlamentarnih delegacija i pet parlamenata na Prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme.