Rusija upozorava Francusku na ukrajinsku „prljavu bombu“

Rusija upozorava Francusku na ukrajinsku „prljavu bombu“

Ruski ministar odbrane je sa svojim francuskim kolegom podelio zabrinutost zbog moguće ukrajinske provokacije koja uključuje upotrebu „prljave bombe“.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, Sergej Šojgu i Sebastijen Lekornu razgovarali su telefonom u nedelju, razgovarajući o „situaciji u Ukrajini, koja dosledno skreće ka daljoj nekontrolisanoj eskalaciji. ”

Šojgu je, očigledno pozivajući se na prethodne medijske izveštaje, izrazio zabrinutost zbog „moguće ukrajinske provokacije“ koja bi mogla da uključi upotrebu „prljave bombe“.

Ranije u nedelju, RIA Novosti citirale su „izvore iz različitih zemalja, uključujući Ukrajinu“ da se Kijev sprema da detonira „prljavu bombu ili nuklearno oružje malog prinosa“ na sopstvenoj teritoriji. Prema ruskoj novinskoj agenciji, cilj bi bio da se optuži Moskva da koristi oružje za masovno uništenje u nameri da „pokrene moćnu antirusku kampanju“.

U izveštaju se navodi da su dve ukrajinske institucije već dobile zadatak da proizvedu „prljavu bombu“, a rad je sada u „završnoj fazi“. U međuvremenu, administracija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog navodno je angažovana u razgovorima iza scene sa britanskim zvaničnicima u pokušaju da obezbedi prenos komponenti nuklearnog oružja u Kijev.

Takozvana prljava bomba koristi konvencionalni eksploziv u kombinaciji sa radioaktivnim materijalom. Iako nije mogao da parira nuklearnoj bojevoj glavi u smislu snage, takav uređaj bi mogao da rasprši oblak radijacije u roku od nekoliko kilometara od eksplozije.

Razgovori između Šojgua i Lekornua usledili su nekoliko dana nakon što je ruski ministar odbrane imao redak telefonski razgovor sa američkim sekretarom odbrane Lojdom Ostinom. Iako su detalji razgovora oskudni, navodi se da su strane razgovarale o „pitanjima međunarodne bezbednosti, uključujući situaciju u Ukrajini“.

Francuska se pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog ukrajinskog sukoba i podržala Kijev raznim oružjem. Međutim, predsednik Emanuel Makron je u više navrata pozivao Moskvu i Kijev da se vrate mirovnim pregovorima, ponavljajući da se sukob može rešiti samo diplomatskim putem.