Zelenski o ruskoj „prljavoj bombi“: Svet treba da reaguje na najoštriji mogući način

Zelenski o ruskoj „prljavoj bombi“: Svet treba da reaguje na najoštriji mogući način

Predsednik Vladimir Zelenski smatra da izjave Rusije o navodnoj upotrebi „prljave bombe“ od strane Ukrajine ukazuju na to da je Rusija sve ovo već pripremila. Zato svet na to mora da reaguje na najoštriji mogući način.

„Ukrajina se uvek bavi oporavkom. Uvek o životu. A postoji samo jedan izvor koji može da upotrebi nuklearno oružje u našem delu Evrope i taj izvor je naredio da se drug Šojgu negde javi. Ako Rusija zove i kaže da Ukrajina navodno nešto sprema, to znači jedno: Rusija je sve ovo već pripremila. Verujem da sada svet treba da reaguje na najoštriji mogući način“, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Predsednik smatra da je čak i sama ruska pretnja nuklearnim oružjem – a još više protiv naše zemlje, koja se odrekla svog nuklearnog arsenala pod obećanjima o bezbednosti najvećih nuklearnih sila – razlog i za sankcije i za još veće jačanje podrške. za Ukrajinu.

Što je jača podrška Ukrajini, to će se pre okončati ovaj rat i sve moguće ruske pretnje, naglasio je Zelenski.

„Tokom predstojeće nedelje, ovo će biti zadatak broj jedan za naše diplomate – da objasne šta se dešava. I siguran sam: svet će biti sa nama. Svet će razumeti“, rezimirao je šef države.

Kako je saopšteno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imao je telefonske razgovore sa ministrima odbrane Francuske Sebastijenom Lekornuom, Turskom Hulusijem Akarom i Britancem Benom Valasom u kojima je „izrazio zabrinutost“ u vezi sa navodnim planovima Ukrajine da upotrebi „prljavu bombu“. „