Džonson se bori da dobije podršku za novu ponudu za premijera

Džonson se bori da dobije podršku za novu ponudu za premijera

Boris Džonson se borio da dobije dovoljno podrške da postane sledeći britanski premijer u nedelju nakon što su se istaknute ličnosti desnog krila Konzervativne partije udružile oko čoveka koji je nekada bio optužen da ga je izdao, Rišija Sunaka.

Vodeće ličnosti koje su ranije podržavale Džonsona, dale su podršku bivšem ministru finansija Sunaku uoči prvog glasanja konzervativnih poslanika u ponedeljak.

Mlađi ministar Stiv Bejker rekao je u nedelju da će glasati za Sunaka jer zemlja ne može sebi da priušti povratak sapunici koja je nastala ranije ove godine pre nego što je Džonson bio primoran da ode sa funkcije zbog niza skandala.

Džonson je trenutno pod istragom parlamentarnog odbora za privilegije kako bi se utvrdilo da li je lagao Donji dom zbog zabava održanih u Dauning stritu tokom pandemije COVID-19. Očekuje se da ministri za koje se utvrdi da su svjesno doveli u zabludu parlament podnesu ostavke.

„Ovo nije vreme za Borisov stil“, rekao je Bejker za Skaj njuz. „Bojim se da je problem zbog glasanja za privilegije, Boris bi bio zagarantovana katastrofa.

Sunak, Džonson i Peni Mordaunt pokušavaju da dobiju podršku 100 poslanika kako bi mogli da izađu na glasanje u ponedeljak kako bi postali sledeći premijer i zamenili Liz Trus koja je proterana posle samo šest nedelja na funkciji.

Džonson je bio primoran da napusti funkciju u julu kada je Sunak dao ostavku, što je izazvalo širu pobunu koja je navela Džonsonove ministre da masovno podnesu ostavke.

Bejker je rekao da je zemlji sada potreban period stabilnosti nakon što je Trus izazvao previranja na finansijskim tržištima, a to znači da više neće glasati za Džonsona.

„Ono što ne možemo da uradimo je da ga stavimo kao premijera u okolnostima u kojima će sigurno da implodira, srušivši sa sobom celu vladu“, rekao je on.

Dejmijan Grin, koji podržava Mordaunt, odbacio je izveštaje da se bori da dostigne prag, rekavši za Ski Nevs da se neće povući.