BiH: Objavljeni preliminarni rezultati izbora, još broje glasove za predsednika RS-a

BiH: Objavljeni preliminarni rezultati izbora, još broje glasove za predsednika RS-a

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su SNSD, SDA i HDZ BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u subotu je uveče objavila preliminarne rezultate izbora provedenih u toj zemlji 2. oktobra kojima je potvrđeno kako su u utrci za članove Predsedništva BiH pobedili Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, a tri najveće nacionalne stranke dobile su većinu glasova u parlamentima države i entiteta.

Prema preliminarnim rezultatima Komšić je kao kandidat za Predsedništvo BiH iz reda Hrvata dobio nešto više od 227.000 glasova a Borjana Krišto 180.000. Bećirović je kao kandidat za člana državnog vrha iz bošnjačkog naroda dobio 320.000 glasova a Bakir Izetbegović 206.000, prenosi Hina.

Član Predsedništva BiH iz reda Srba postala je Željka Cvijanović koja je dobila 321.000 glasova, a njen glavni protukandidat Mirko Šarović dobio je 220.000 glasova.

Najveći broj glasova za Zastupnički dom parlamenta BiH i pojedinačno najveći broj mandata dobili su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, Stranka demokratske akcije (SDA) te Hrvatska demokratska zajednica BiH, no to svim tim strankama ne garantuje učestvovanje u vlasti, jer ih opoziciona stranke mogu potisnuti.

SNSD najjača je stranke i u takmičenju za mesta u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske, a SDA i HDZ imaju pojedinačno najviše glasova za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH, dok blok opozicionih bošnjačkih i građanskih stranaka u tom entitetu također ima matematički potencijal da preuzme vlast od SDA.

Preliminarni rezultati u utrci za predsednika bh. entiteta Republike Srpske nisu objavljeni jer se još prebrojavaju glasovi za kandidate za tu dužnost gde se vodi tesna utrka između Milorada Dodika i kandidatkinje opozicije Jelene Trivić.

Nakon objave preliminarnih rezultata učesnici izborne utrke imaju rok od tri dana za podnošenje žalbi za utvrđene izborne rezultate o kojima odlučujuće CIK. Konačni i potvrđeni rezultati izbora u BiH trebaju biti objavljeni do 3. novembra.