Italija je pobedila Japan i izborila se za prvo četvrtfinale Svetskog prvenstva

Italija je pobedila Japan i izborila se za prvo četvrtfinale Svetskog prvenstva

Melisa Betoni je u nedelju ostvarila pokušaj sa manje od dva minuta preostala za pobedu Italije nad Japanom rezultatom 21-8, koja ju je plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva u ragbiju za žene.

Učinivši to poslednjeg dana grupne faze, ovo je postao prvi italijanski tim, muški ili ženski, koji je stigao u nokaut rundu Svetskog prvenstva.

Sve dok Betoni nije prešao liniju među grupom napadača u 78. minutu, napad Italije je bio raspršen i oslanjala se na tri penala centra Mikela Silarija za krhko vođstvo od 14-8.

Italija je i dalje bila nategnuta do krajnjih granica od strane Japana koji nije imao šanse da dođe do četvrtfinala, ali je izašao sa turnira hrabrom igrom koja je umalo poremetila napredak Italije.

Japan je bio čvrst u odbrani i povremeno je rastezao Italiju ekspanzivnim napadom. Obe ekipe su pokušale u prvom poluvremenu, a Italija se oslonila na centra Silarija čiji je prvi penal doneo prednost od 8-5 na poluvremenu, a čiji je drugi prekinuo ćorsokak nakon što je Japan izjednačio u 49. minutu.

Italija je poznata kao napadačka strana nekog kvaliteta. Ali u nedelju je imao slobodan dan i njegova bek igra se pokvarila zbog grešaka u rukovanju često izazvanih defanzivnim pritiskom Japana.

Drugo poluvreme je bilo teško i Italija, koja nije mogla da probije odbranu Japana, bila je prinuđena da ide na Silarijevu kopačku za svoju pobedničku prednost.

Prvi pokušaj Italije došao je u devetom minutu i ​​bio je jedan od najsjajnijih poena u relativno sivoj utakmici. Iz linije, Italija je raširila loptu, a Vitorija Ostuni Minuci je odigrala ključnu ulogu u održavanju lopte u životu i privlačenju defanzivaca pre nego što je izbacila. Probacila je do krilnog igrača Aure Muzzo, koja je imala prostor na levom boku, a zatim sekla u polju. Kada je oborena tik ispred linije, Marija Magati je bila prisutna da prenese loptu preko linije.

Japan je izjednačio preko Kjoko Hosokave u 30. minutu na kraju širokog poteza iz više faza. Italija je ugušila napade na obe strane terena, ali je Japan zadržao posed i konačno pronašao zaostatak za Hosokavu da postigne gol.

Od njih je Silarijeva čizma postala dominantna. Ona je povela svoj tim na poluvremenu, Japan je izjednačio, a onda je Silari dodala dva penala za vođstvo od 14-8 pre nego što je Betoni osigurala meč.

„Nisam srećan, nema kontrole u ​​meču“, rekao je selektor Italije Andrea di Đandomeniko. „Za naš tim smo izgubili posed, nismo imali kontrolu. Srećni smo, naravno, ali kao ekipa imamo posla.”