SPC demantuje sastanak patrijarha sa Šmitom i Vučićem

SPC demantuje sastanak patrijarha sa Šmitom i Vučićem

Srpska pravoslavna ckrva (SPC) demantovala je da se patrijarh Porfirije sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokim predstavnikom BiH Kristijanom Šmitom.

„Nikakav sastanak ove vrste nije održan, ni planiran, niti se patrijarh u bilo kojoj varijanti sastao sa Šmitom tokom njegove posete Beogradu ovih dana“, navela je Informativna služba SPC povodom teksta na portalu lista Danas.

U saopštenju se dodaje da je činjenica samo da je nemački političar 20. oktobra posetio Hram Svetog Save, o čemu je javnost obaveštena putem sajta Hrama.

Patrijarh i SPC se ne mešaju u izborni i postizborni proces, bilo gde i bilo kada, pa tako ni u Republici Srpskoj ili u BiH, ističe se u sapštenju i ukazuje da se poglavar SPC moli za slogu, razumevanje i napredak čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj, bez obzira na izborne rezultate.

„U ovim turbulentnim vremenima, patrijarh se naročito moli za miran suživot i saradnju svih naroda u BiH“, dodaje su saopštenju.

Danas je u petak objavio da je zgrada Patrijaršije u Beogradu bila mesto sastanka patrijarha Porfirija, Aleksandra Vučića i Kristijana Šmita. Kako se dodaje, pažnju privlači i to što je Šmit nenajavljeno došao u Beograd sam dan nakon što se sa poglavarom SPC sastao kandidat za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik .