Blinken: SAD ne vide znakove da je Ruska Federacija zainteresovana za okončanje rata

Blinken: SAD ne vide znakove da je Ruska Federacija zainteresovana za okončanje rata

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nema znakova da je Ruska Federacija spremna da zaustavi agresiju u Ukrajini i pređe na diplomatiju.

On je to rekao na konferenciji za novinare sa šeficom Ministarstva spoljnih poslova Francuske Ketrin Kolona, prenosi Evropska istina.

„Kada je reč o diplomatiji za okončanje rata, to u potpunosti zavisi od toga da li će Rusija doći do tačke u kojoj je zaista zainteresovana da prekine agresiju koju je započela, a mi u ovom trenutku ne vidimo nikakve dokaze za to. rekao je Blinken.

Naprotiv, prema njegovim rečima, Rusija udvostručuje i utrostručuje svoju agresiju, koja se manifestuje u mobilizaciji stotina hiljada Rusa, fiktivnim referendumima i nezakonitom pripajanju, bombardovanju civilne infrastrukture.

„Dakle, sve ukazuje na to da predsednik Putin, daleko od toga da želi da se uključi u smislenu diplomatiju, nastavlja da se kreće u suprotnom smeru.  Osnovni problem koji on ima je to što ukrajinski narod nije samo izuzetno hrabar i otporan, već je i veoma uspešan u tome što je u pitanju. naredio ne samo da odbijemo agresiju, već i da vratimo našu zemlju nazad“, rekao je američki državni sekretar.

„Ukrajinci se bore za svoju zemlju, za svoju zemlju, za svoju budućnost. Rusija nije. Što pre predsednik Putin to shvati i dođe do ovog zaključka, to pre možemo da okončamo ovaj rat“, naglasio je Blinken.

Prema njegovim rečima, SAD će razmotriti sva sredstva za unapređenje diplomatije ako vide takvu priliku.

„Naravno, uvek ćemo to posmatrati.  Ali, kao što sam rekao, u ovom trenutku Rusija ne pokazuje nikakve znake da želi da se uključi u značajnu diplomatiju“, primetio je on.

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da ne gubi nadu da će organizovati sastanak predsednika Ukrajine i Rusije za okončanje rata.

Prema Erdoganu, „Putin je sada mnogo mekši i otvoreniji za pregovore nego ranije“, a tokom jučerašnjih razgovora sa Zelenskim osetio je da „ni on nema takav blok, kao i da se zalaže za prevazilaženje ovog pitanja .“