Kijevski institut: Ratna šteta premašila 127 milijardi dolara

Kijevski institut: Ratna šteta premašila 127 milijardi dolara

Kijevski ekonomski institut saopštio je da su „gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara“, preneo je portal ukrajinske televizije Prjamij.

U izveštaju se navodi da je šteta na stambenom fondu 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

„Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno 135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara, ili 7,3 odsto stambenog fonda zemlje“, ističe se u izveštaju.

Na drugom mestu po visini gubitaka je razna javna infrastruktura, a šteta iznosi 35,3 milijarde dolara, od cega je 26,6 milijardi dolara rezultat direktnog uništavanja puteva i 4,3 milijarde dolara je šteta na železnici.

Napominje se da se šteta pričinjena obrazovnoj infrastrukturi Ukrajine procenjuje na 6,95 milijardi dolara.

Uništeno je ili oštećeno je najmanje 2.449 objekata obrazovne infrastrukture, a najveći broj uništenih obrazovnih institucija je u Donjeckoj, Harkovskoj, Luganskoj i Kijevskoj oblasti.

Od februara do septembra oštećeno je ili uništeno najmanje 616 upravnih zgrada, 978 medicinskih objekata.