Troje kandidata na izborima za predsednika Slovenije

Troje kandidata na izborima za predsednika Slovenije

Slovenci u nedelju izlaze na predsedničke izbore na kojima će odlučiti ko će se od troje najpopularnijih kandidata, bivšeg šefa diplomatije, nezavisne advokatice i bivšeg predsednika Parlamenta, suočiti u gotovo sigurnom drugom krugu dve sedmice posle, prenosi agencija Hina.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat opozicionih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31,7 posto.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, po anketama osvaja dvadesetak posto glasova, a u stopu je sledi Milan Brglez, bivši predsednik Parlamenta koji ima podršku vladajućeg Pokreta za slobodu.

U pretpostavljenom drugom krugu Logar bi pobedio Brgleza, sugeririšu ankete, ali bi se između njega i Pirc Musar vodila mrtva utrka.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru u decembru istječe drugi mandat na dužnosti predsjednika i više se po Ustavu ne može kandidirati.

Izbori će se održati na 3.183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mesta za prevremeno glasanje, a u inostranstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta. U birački spisak za nedeljne predsedničke izbore upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih njih 107.107 ima stalno prebivalište van Slovenije.

Pobjednik predsjedničkih izbora bit će peti po redu predsednik u historiji samostalne Slovenije. Aktuelni predsednik republike Borut Pahor i prvi predsednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države.

Predsednik države jedina je dužnost na državnom nivou koju neposredno biraju birači na opštim i tajnim izborima. Predsednički mandat traje pet godina, a vršenje funkcije ograničeno je na dva mandata. Slovenski Ustav daje predsedniku republike uglavnom predstavničke i protokolarne vlasti, ali je i vrhovni komandant odbrambenih snaga.