Blumberg: Rusija neće prisustvovati nuklearnom samitu u Vašingtonu

Blumberg: Rusija neće prisustvovati nuklearnom samitu u Vašingtonu

Ruski predstavnici više neće učestvovati na predstojećem sastanku o nuklearnoj energiji u američkoj prestonici, javio je u četvrtak Blumberg, pozivajući se na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju. IAEA nije ponudila nikakvo objašnjenje za navodnu promenu rasporeda.

Neimenovani zvaničnik agencije rekao je da su najviše ličnosti iz moskovske državne energetske korporacije Rosatom i njenog glavnog industrijskog regulatora, Rostechnadzor, „ispuštene“ sa spiska govornika sastanka, rekavši Blumbergu da se „učešće na konferenciji može promeniti zbog programskih ili lični razlozi” bez daljeg elaboriranja.

„Uvereni smo da će sadašnji program obezbediti uspešnu konferenciju“, nastavio je zvaničnik i dodao da će na sastancima biti reči o „ulozi nuklearne energije i njenom doprinosu energetskoj bezbednosti“.

Obrazloženje ove odluke ostaje nejasno, pošto IAEA nije precizirala da li su ruski predstavnici sklonjeni sa dnevnog reda protivno njihovoj želji ili su odbili da prisustvuju dobrovoljno. Rosatom i IAEA nisu odmah odgovorili na zahtev RT-a za pojašnjenje.

Dok su u junskom brifingu o događaju prvi zamenik generalnog direktora Rosatoma Kiril Komarov i zamenik predsednika Rostehnidzora Aleksej Ferapontov na listi govornika i panelista, njihova imena se ne pojavljuju u trenutnom programu konferencije.

Nekoliko novih govornika je u to vreme dodato na spisak, uključujući suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa, američku sekretarku za energetiku Dženifer Granholm, kao i nuklearne zvaničnike iz Kine, Poljske, Južne Afrike i Argentine.

Iako je ruski nuklearni inženjer Mihail Čudakov na čelu odeljenja IAEA za nuklearnu energiju, agencija je „odbila da komentariše“ da li će on prisustvovati događaju sledeće nedelje, navodi Blumberg.

Dva američka zvaničnika koji su prethodno razgovarali sa agencijom pod uslovom da ostanu anonimni rekli su da bi prisustvo Moskve na sastanku IAEA bilo „diplomatska noćna mora“, jer Bela kuća mesecima pokušava da uvede dodatne sankcije protiv samog Rosatoma. Zvaničnici su takođe primetili da, prema sporazumu zemlje domaćina, Sjedinjene Države moraju da pozovu delegate iz svih država članica IAEA, i rekli su da bi svaki pokušaj da se isključi Rusija mogao da stvori probleme sa drugim zemljama koje traže rusku nuklearnu tehnologiju, pošto Rosatom ostaje svetski najveći izvoznik nuklearnih reaktora i goriva.