Akcije Mete, Alphabeta, Pinteresta pale nakon objave Snapchata

Akcije Mete, Alphabeta, Pinteresta pale nakon objave Snapchata

Akcije Meta Platforms-a, Alphabeta, vlasnika Gugla i drugih kompanija koje prodaju digitalne oglase, pale su kasno u četvrtak nakon što je vlasnik Snapchata Snap Inc okrivio inflaciju za najsporiji rast prihoda od izlaska na berzu pre pet godina, piše Rojters.

Snap je bila prva velika kompanija za društvene medije koja je objavila svoju zaradu u septembru, a njene akcije su pale za 25% nakon razočaravajućih rezultata nakon zvona. Snap je upozorio da neće videti rast prihoda u uobičajeno užurbanom tromesečju za praznike.

Akcije drugih kompanija koje prodaju internet oglašavanje su takođe pale, pri čemu je vlasnik Fejsbuka Meta pao za oko 4%, Alphabet za 2%, a Pinterest izgubio je skoro 8%. Sve zajedno, rasprodaja u kasnom trgovanju izbrisala je preko 40 milijardi dolara tržišne vrednosti tih i drugih internet reklamnih kompanija, uključujući Spotifi i Roku.

Snapovo upozorenje dolazi u trenutku kada investitori brinu da bi ekonomija mogla biti ozbiljno oštećena agresivnim povećanjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi čiji je cilj hlađenje decenijama visoke inflacije.

Poslednje trgovanje na oko 8 dolara po akciji, Snap-ove akcije su sada pale za 90% u odnosu na rekordno visoku vrednost u septembru 2021. Snap je debitovao na berzi u toplo očekivanoj inicijalnoj javnoj ponudi 2017. koja je koštala njegove akcije na 17 dolara.

U pismu investitorima, Snap je rekao da je inflacija dovela do toga da neki oglašivači smanje svoje marketinške budžete.

Prihod za treći kvartal koji je završen 30. septembra iznosio je 1,13 milijardi dolara, što je povećanje od 6% u odnosu na kvartal prethodne godine. Prema Refinitivu, cifra je za dlaku premašila očekivanja analitičara od 1,14 milijardi dolara.

Kompanija je u avgustu objavila da će otpustiti 20% svih zaposlenih i prekinuti projekte kao što su igranje igara i dron sa letećom kamerom, kako bi se smanjili troškovi i učvrstili zbog sve lošije ekonomije.

Alphabet izveštava o svojim kvartalnim rezultatima u utorak, a zatim Meta u sredu.